Пеле: В Нигерия спряха война, за да ме гледат

ОFFNews 29 ноември 2016 в 13:30 4402 0

Кралят на футбола Пеле говори пред "Тhe Talks" за най-ценните си спомени от великата си кариера, за вярата в Бог и съветите на своя баща, които помни и до ден днешен, въпреки че са изречени преди повече от половин век.

Пеле, колко е трудно да не станеш арогантен, когато си най-добрият в дадена област?

Като малък се подигравах на децата, защото играех футбол по-добрe от тях. Тогава моят баща ми каза: "Ела тук. Не прави това с децата, защото Бог ти е дал дарбата да играеш футбол. Ти не си направил нищо. Това е подарък от Бог. Трябва да уважаваш хората, защото е важно да си добър човек. От сега нататък трябва да си пример за хората."

Не съм сигурен, че само Бог ти е помогнал. Да си на топ ниво във футбола означава и много работа.

Разбира се, работата е много, много важна. Точно това имаше в предвид и баща ми: Бог те е дарил с таланта да играеш футбол, но това е подарък. Трябва да уважаваш хората и да работиш здраво, за да си във форма. И аз тренирах много здраво. Когато другите играчи бяха на плажа след тренировка, аз бях там, за да се упражнявам с топката. Ако аз съм добър играч, ако наистина имам дар от Господ, но нямам физическата кондиция да бягам на терена, какво въобще правя?

Чувствал ли си някога, че твоите способности са свръхчовешки?

Не, ние всички сме човешки същества. Аз вярвам в нещото, което ми дава сила, но в моята кариера има много моменти, които не мога да обясня с Бог. Бяхме в Африка и спряхме войната там, защото хората дойдоха да видят играта на Пеле. Те спряха войната. Не мога да обясня това просто с Бог. Не знам защо – невъзможно е да знам защо, но те спряха войната. Когато играта приключи и напуснахме страната, те продължиха да се бият.

Коя страна беше това?

Нигерия.

Винаги ли си знаел, че си създаден за големи неща?

Първото световно първенство, което си спомням, беше през 1950 година, тогава бях 9 или 10-годишен. Баща ми беше футболист и имаше голямо парти, но когато Бразилия загуби от Уругвай, видях баща ми да плаче. Попитах го: "Защо плачеш?" Той ми отговори: "Бразилия загуби Световното първенство. "Тогава се пошегувах и му казах: "Не плачи, не плачи, аз ще спечеля световната купа за теб." Осем години по-късно аз играех за националния отбор на Бразилия, когато спечелихме световното във Швеция.

Не е зле.

Това е нещо, което трудно може да се обясни. Не знаех защо съм там, просто бях избран и Бразилия спечели. Аз бях само на 17 години.

Осъзнаваше ли тогава какво влияние ще окаже тази победа на Бразилия?

По това време никой не можеше да покаже Бразилия на картата, а изведнъж се превърнахме в голяма футболна нация. Бях много горд, защото направих Бразилия популярна по целия свят. Сега с новите технологии момчетата бягат по терена и след като вкарат гол крещят "мамо, обичам те" пред камерите и целият свят ги вижда. По мое време само баща ми гледаше и може би само той знаеше, че сме спечелили, защото нямахме телевизори, нямахме този вид комуникация. Играта приключи и на следващия ден трябваше да отидем в радиото в Швеция, за да говорим по радиото в Бразилия и да кажем "мамо, спечелихме". Виждате разликите преди и сега. Аз никога няма да ги забравя.

Каква друго се промени в света на футбола?

Играта е същата. Но ние трябваше да пътуваме по целия свят, за да печелим пари. През януари и февруари пътувахме из Латинска Америка, играехме и след това ни плащаха. През лятото обикаляхме Европа и ни плащаха. Сега има спонсори и не е нужно играчите да пътуват. По мое време ние давахме футбол на света. Сега подходът е по-различен.

Отчасти футболът е станал най-популярния спорт в света, защото сте пътували много.

И това е причината да бъда пример за младите. Ако си отида някой ден, ще бъда щастлив, защото ще съм се изморил да давам най-доброто от себе си. Моят спорт ми позволява да направя толкова много, защото е най-популярният спорт в света.

Имаме ли Пеле в днешни дни?

Нов Пеле? Не може да има нов Пеле никога повече, защото майка ми и баща ми затвориха фабриката за деца (смее се).

Кой е любимият ти футболист в момента?

В последните години бяха Зидан, Кройф и Еузебио. Неймар е отличен играч, но му трябва още опит. И естествено Меси и Роналдо са много добри. Към момента Меси е най-добрият, защото е на върха вече почти десет години. Има много великолепни футболисти, но много от тях изгряват за една или две години и после залязват. Да бъдеш велик играч за десет години – това е по-важното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!