Левски и Берое пропищяха от черно тото при юношите

OFFNews 02 юни 2017 в 07:53 3357 0

Снимка beroe.bg

Отборът на Берое излезе със специални екипи в памет на загиналото момче

Става страшно в българския футбол, след като съдия си позволи да опорочава безсмислен мач насред София, и то започнал с минута мълчание в чест на загинал футболист. Но рибата се вмирисва откъм главата.

Левски победи 3:0 Берое на помощното игрище на стадион "Георги Аспарухов" в мач от 29-ия кръг на Елитната група до 19 години. В главно действащо лице в срещата се превърна реферът Симеон Великов, който вбеси играчите и треньорите на двата тима.

Съдията свири три дузпи за "сините", а освен това даде 6-минутно продължение, като в последната секунда на двубоя показа бялата точка, след като талант на старозагроци игра с глава. "Сините" обаче я пропуснаха нарочно, тъй като се усъмниха, че има черно тото.

Двубоят започна с едноминутно мълчане в памет на загиналия преди около седмица в трагичен инцидент на пътя Мартин Ковачев, който бе капитан на старозагорци, а също така юношески национал. Юношите на "зелените" излязоха със специални тениски, за да почетат своя приятел. "Завинаги оставаш в нашите сърца, Марти", пишеше на тениските на играчите, водени от Иван Гаджев.

След това двата отбора се опитваха да играят футбол, а "сините" поведоха с две дузпи между 30-ата и 35-ата минута. Гостите имаха сериозни протести към рефера, като дори обявиха неговите решения за меко казано спорни.

През втората част домакините вкараха трети гол, а срещата си вървеше съвсем спокойно. Въпреки това, съдията Великов даде шест минути продължение, което учуди всички по трибуните. Освен фенове и родители, там бяха и треньорите, които карат лиценз УЕФА "А" в българската треньорска школа.

Всички заедно се хванаха за главата, след като реферът отсъди трета дузпа за домакините в 96-ата минута. Това се случи, когато Сафет Ферад изби с глава центриране от фаул в наказателното поле на Берое.

В този миг треньорът на Левски Йордан Петков попита своите играчи дали е имало дузпа. Момчетата бяха категорични, че дузпата е измислена. Именно поради това специалистът обяви на висок глас на своя футболист да стреля в аут. Талантът послуша своя треньор и изкара топката, като обра овациите на двете скамейки и всички по трибуните.

Хората около игрището започнаха да си задават въпроса дали реферите не са играли този мач на черно тото, тъй като решенията бяха неадекватни. При това двубоят се предаваше директно по клубната телевизия на 26-кратните шампиони.

По-лошото е, че играчите и на двата тима се оплакаха, че чули освен главния и единия страничен рефер да казват много страни неща. "Ти само я центрирай, ние ще оправим нещата", бил казал страничният преди центрирането от фаул за третата дузпа.

След нареждането на Данчо Петков да бъде изпусната дузпа, реферът Великов бил казал на синия футболист: "Вкарай, за да не се излагаме", твърдят деца и родители.

                                       Йордан Петков

"Направо не мога да повярвам какво се случи", заяви пред Sportal.bg Йордан Петков. Треньорът на "сините" продължи:

"Съдията даде две дузпи през първото полувреме, като поведохме с 2:0. От моята позиция едната не я видях, а другата мисля, че я имаше. През втората част вкарахме трети гол. Изненадващо съдията даде пет минути продължение в мач, който беше решен.

По едно време питах колегите на резервната скамейка, колко време има, а те ми казаха, че сме в шестата минута на продължението. Имаше фаул за нас, центриране, а дете на Берое изчисти топката с глава. Страничният веднага влезе на терена да показва, че има дузпа.

Попитах моите момчета дали е имало, тъй като ми се стори, че е напълно измислена. футболистите ми бяха категорични, че не е имало така. Левски винаги играе феърплей. Затова казах да бъде изпусната. Няма да се подиграваме на колегите от Берое, които и без това след сполетялата ги трагедия не им е лесно.

Дори не съм ходил да говоря с рефера след мача. Толкова бях бесен от видяното. Не се прави така. Опитваме се да учим децата на футбол, но такива неща не помагат на никой. Нито на играчите, нито на треньорите, най-малко на българския футбол", коментира разочарованият Петков пред Sportal.bg.

Много пъти треньори и журналисти са сигнализирали за черно тото в юношеските мачове, но мерки почти не се взимат. Доскоро като главатар на мафията със залози при децата беше сочена известна фигура от подземния свят на Плевен.

През 2012 година юношеският тим на Спартак беше изваден за системно уреждане на мачове. Плевенски коли с мутри и хора с лаптопи пък обикаляха редовно юношески мачове в столицата. Със сигурност обаче командните центрове са повече от един.

Припомняме, този сезон УЕФА алармира БФС за съмнителни залози и на два мача в елитния футбол: Монтана - Славия и ЦСКА-София 2 - Царско село.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови