Германия, Белгия, Дания: как да обясним провала на Световната купа?

OFFNews 07 декември 2022 в 17:06 1078 0

Катар'22

Снимка Архив

Тимът на Белгия

Най-скъпото Световно първенство в историята бе очаквано с нетърпение в цяла Европа, но участието на някои отбори в Катар бе мимолетно. Макар утвърдени футболни величия като Англия, Франция и Португалия да постигнаха своите основни цели, то други като Германия, Дания и Белгия разочароваха своите фенове.

Тези отбори пропуснаха страхотни шансове за квалификация на осминафиналите след поредица от грешки. Не пропускайте възможността си да научите как се стигна до тези  резултати.

Застаряващи играчи провалиха Белгия, Германия и Дания

Младостта не е порок. Тази мантра трябваше да следват Ханзи Флик, Каспер Хюлманд и Роберто Мартинез на Световното първенство в Катар, а и в мачовете преди Мондиала.
На пръстите на едната ръка човек може да преброи футболистите, които са наистина световна класа дори в напреднала футболна възраст, а тримата треньори направиха фатални грешки да робуват на утвърдени имена.

„Златното поколение“ на Белгия приключи с големия футбол

Така нареченото „златно поколение“ бе наистина във върхова форма на Световното през 2018 година и това определено бе най-добрият шанс на белгийците да вземат значим трофей. Уви, на Световното в Катар не видяхме и частица от футболната магия, която Белгия показа в Русия преди четири години. Но футболистите, на които разчиташе най-много Роберто Мартинез, са просто изхабени за футбола играчи:

● Ромелу Лукаку – почти 30-годишен
● Еден Азар – почти 32-годишен
● Аксел Вицел – 33-годишен
● Ян Вертонген – 35-годишен
● Тоби Алдервейрел – 33-годишен

Звездите на „Маншафта“ – големите грешници на Световното

Макар Ханзи Флик да налагаше и млади играчи, той все пак заложи на няколко ветерани, които се оказаха провал:

● Мануел Нойер – 36-годишен
● Томас Мюлер – 33-годишен
● Илкай Гюндоган – 32-годишен

Почти всички останали играчи в стартовите 11 на Германия бяха под 29 години, но именно тези тримата бяха големите грешници за своята родина. Мануел Нойер допусна фатални грешки под рамката на вратата, Томас Мюлер бе напълно беззъб в атака, а представянето на Илкай Гюндоган в халфовата линия просто не бе на нивото на Германия.

Лебедова песен за много играчи на „Червения динамит“

Със сигурност това бе последния голям форум, на който виждаме играчи като Каспер Шмайхел, Мартин Брайтуайт и Кристиан Ериксен. Макар тримата да бяха наистина големи футболисти преди няколко години, то те вече са бледи сенки на предишната си слава.

Далеч повече шансове на Световното трябваше да получат млади и енергични играчи като Джонас Уинд, Андреас Сков Олсен и Яспер Линдстрьом.

Ролята на късмета и тежките групи на Световното

Да, когато играеш на Световно първенство, не можеш да търсиш оправдания за лошото си представяне, но комбинацията от лош късмет и тежки групи споходи тези три отбора. Германия бе в така наречената „група на смъртта“ с Испания, Япония и Коста Рика, Дания трябваше да бори Световния шампион от Русия 2018, а Белгия пък игра с финалиста от миналия Мондиал – Хърватия.

Късметът също не бе на страната на тези три отбора. Германия категорично бе по-добрият отбор и в трите си мача от груповата фаза на Световното първенство, белгийците имаха злата участ да попаднат в една група с намиращите се в страховита форма мароканци, а датчаните бяха просто плачевни в атака, отбелязвайки само един гол в три мача. Единствените други два отбора, които вкараха само едно почетно попадение, бяха отборите на Катар и Уелс.

И така, амалгамата от залязващи звезди, лош късмет и ужасяващи групи на Световното бе причината за падението на тези футболни гиганти. Със сигурност можем да търсим още причини за безславното отпадане на Дания, Белгия и Германия, но изброените дотук определено изиграха най-голяма роля.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови