Европейската комисия с критичен доклад за напредъка на Сърбия за присъединяване към ЕС

OFFNews 31 май 2021 в 18:27 1833 0

Натиск върху сръбската съдебна система и прокуратура, оспорване на международни присъди за военни престъпления и липса на стратегия за борба с корупцията, тези заключения се съдържат в полугодишният доклад на Европейската комисия за напредъка на Сърбия в преговорите с Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Основните критики от комисията са за силен натиск върху съдебната система и прокуратурата в Сърбия, явно оспорване на международни присъди за военни престъпления, както и липса на ясна стратегия за борба с корупцията.

В глави 23 и 24 от доклада се обсъжда по-специално широкото популяризиране на държавните решения в сръбските медии и използването на данни от съдебни разследвания в таблоидни медии.

Според радио „Свободна Европа“ този „нон-пейпър“ (неофициален документ за преговори в ЕС) на ЕК ще послужи като решение за това дали на Сърбия ще бъде разрешено да отваря нови глави в преговорите за членство.

В неофициалния документ се подчертава, че държавните служители на най-високо ниво и членове на парламента продължават публично и редовно да коментират текущи разследвания или съдебни дела, както и да коментират конкретни прокурори и съдии.

Впоследствие таблоидите използват въпросната информация, което води до дискредитиране на членовете на съда или прокуратурата, пише в доклада.

Там също така пише, че откак Сърбия изложи националната си стратегия за борба с корупцията през 2018 г., не е установена ясна стратегическа рамка за координация, и че правителството закъснява с измененията на закона за финансиране на политически дейности.

В документа също така пише, че Сърбия продължава публично да оспорва решенията на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, включително и за дела от най-високо ниво.

Към Сърбия е отправено предупреждение, че трябва да сътрудничи изцяло на Механизма на Международния наказателен съд, както да приема и прилага изцяло неговите решения и отсъждания.

Медийната среда в Сърбия също е силно разкритикувана в доклада на ЕК. Случаите на заплахи и насилие срещу журналисти са все така често явление и в доклада изрично пише, че е нужно средата за безпрепятствена свобода на изразяване да се засили, особено на практика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!