Държавите от ЕС имат План Б за парите за Украйна, който ще се задейства през януари

Ако Унгария остане непреклонна за деблокиране на средствата, Германия ще спре кранчето за Будапеща

OFFNews 15 декември 2023 в 14:35 2071 0

ЕС

Снимка Getty images

Страните от Европейския съюз имат алтернативен план за заобикаляне на ветото на Унгария, за да одобрят финансирането на неотложните нужди на Украйна, заяви в канала си в Телеграм първият зам.-председател на комисията по финанси на Върховната рада Ярослав Железняк, цитиран от УНИАН.

План Б от ЕС ще бъде задействан, ако през януари не се преодолее унгарския блокаж за създаване на Украинския фонд (Ukraine Facility) с обем на финансиране от 50 млрд. евро за периода 2024-2027 г.

"Ще ви кажа направо, че съм сигурен, че в крайна сметка той ще бъде приет. И ние просто трябва да изчакаме. Но ако не, още преди тази среща на върха членовете на ЕС (с изключение на унгарския премиер Виктор Орбан) започнаха да подготвят алтернативен план", каза Железняк.

По думите му става въпрос за двустранни споразумения между Украйна и членовете на ЕС (с вноски от държавите членки и взаимни гаранции от тях).

"Тъй като най-големите икономики в ЕС дават по-голямата част от сумата там, ще бъде много по-лесно да се постигне споразумение", подчерта депутатът.

Но предупреди за съществуването на три проблема. Първият се отнася до времето за отпускане на средствата.

"50 млрд. евро (честно казано, 39 млрд. евро от прекия бюджет) бяха отпуснати за 4 г. Въпросният план засега може да бъде приет за една година. После следва нов бюджетен процес във всяка държава. И това може да бъде риск за нас", отбеляза Железняк.

Вторият проблем е свързан с протакането на процедурите.

"Ще мине още време за сключване на сделките, а ние вече се нуждаем от парите. Дори чрез Украинския фонд те ще дойдат де факто едва в началото на пролетта, което е късно. Така че допълнителната бюрокрация изисква допълнително време", каза Железняк.

Последният проблем е свързан с цената на отделното финансиране за Украйна.

"От Украинския фонд около 3 млрд. евро отиват за обслужването на дълга. Следователно тези 50 млрд. евро са до голяма степен "евтини пари". В този случай отделното финансиране от страните ще бъде по-скъпо за нас и за страните", каза депутатът.

Точно заради фактора "време" и "цена" 26-те държави членки на ЕС ще обърнат ситуацията и Механизмът за Украйна все пак ще бъде одобрен през януари.

Междувременно играта на нерви продължава. Германия ще блокира отпускането на нови средства за Унгария и редица други страни за борбата с миграцията, ако бъде прекратено финансирането за Украйна, съобщи The Times. Преговорите за бюджета в ЕС изискват единодушие и традиционно са напрегнати.

По данни на изданието Унгария, Италия, Гърция и Испания търсят допълнителни средства от ЕС - 9,6 млрд. евро, за въпроси, свързани с миграцията.

От друга страна, Германия, Нидерландия и северните страни твърдят, че не трябва да се отпускат никакви други средства освен помощ за Украйна.

Дипломатически източници са обяснили, че ако Унгария продължи да блокира средствата за Украйна, финансовият пакет ще бъде разделен или на макроикономическа кредитна линия, при която Будапеща няма право на вето, или чрез междуправителствен заем на стойност около 18 млрд. евро. Ако финансирането за Украйна не бъде осигурено, Италия, Унгария и други страни почти сигурно ще загубят възможността да получат нови средства за "миграцията", тъй като Германия ще продължи да ги блокира.

Унгарският премиер Виктор Орбан засега е непреклонен и наложи вето на 50 млрд. евро помощ за Украйна от Европейския съюз по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

На това председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС разполага с инструменти, за да се гарантира помощта за Украйна. Той е убеден, че на Украйна ще бъде предоставено финансиране въпреки унгарското вето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика