Защо Бразилия отказа да одобри руската ваксина Спутник V?

Александър Фройнд - DW 30 април 2021 в 21:29 6985 0

Вирусът носител при руската ваксина "Спутник V" не е обезвреден и затова може да предизвика сериозни заболявания: заради тези съмнения Бразилия отказа да одобри руската ваксина. Допусната ли е небрежност при направата ѝ?

Руската ваксина „Спутник V“ е одобрена вече в 60 страни по света. И докато Европейската агенция по лекарствата ЕМА проучва препарата, в Бразилия „Спутник V“ засега няма да получи официално разрешение.

Проблемът

Държавната агенция по лекарствата Anvisa е открила индикации, че използваният при тази ваксина вирус носител „Аденовирус 5“ не е "обезвреден" и затова може да започне да се размножава. А това би могло да бъде много опасно за хора със слаба имунна система, тъй като с активния вирус пациентът де факто получава инжектиран причинителя на заболяването, предупреждава в Туитър американската вирусоложка от университета в Джорджтаун д-р Анджела Расмусен.

Подобно на препаратите на AstraZeneca и Johnson&Johnson, руската „Спутник V“ също е векторна ваксина. При правилна употреба тези ваксини са много надеждни и значително по-лесни за поставяне от РНК-ваксините, които трябва да се съхраняват при много ниски температури.

При векторните ваксини се случва следното: обезвредени вируси биват използвани като носители на инструкции за производството на т.нар. спайк-протеини. Организмът на ваксинирания разпознава инжектирания генетичен материал като чуждо тяло и започва да произвежда антитела и специфични Т-клетки, които са много важни за имунната защита.

Стандартна процедура при производството на векторна ваксина е да бъдат заличени гените Е1 и Е3. Точно това обаче изглежда не е било направено при транша ваксини, стигнали до Бразилия - поради някаква случайност или поради небрежност.

През март тази година лоши новини за руската ваксина дойдоха и от Словакия, след като държавният контролен орган за лекарствата установи, че доставените на страната 200 000 дози от руската ваксина се различават от ваксините на същия производител, които се поставят в други страни и които преди това бяха представени в авторитетното издание „The Lancet“. Тогава словашките контрольори излязоха със заключението, че „при тези ваксини общо е само името им“.

"Това са фалшиви новини"

Така между Русия и Словакия възникна сериозен спор. Словашкият министър на здравеопазването трябваше да подаде оставка, а Русия си поиска обратно доставените количества от ваксината.

Производителят на руската ваксина определи като „фалшиви новини“ и случващото се сега в Бразилия. „Големите фармацевтични компании са разтревожени от успеха на „Спутник V“, не успяват да открият никакви слаби места и затова са принудени да прибягват до фалшиви новини, които обаче лесно могат да бъдат опровергани“, гласи становището на руския производител на ваксината, което беше публикувано в Туитър.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови