Катастрофа: Защо България внася почти всички храни отвън

Почти 80% от плодовете и зеленчуците, консумирани в България, са внос, както и 50% от месото. Единствено зърно има в излишък. Ако трябваше България да се храни само с това, което произвежда, катастрофата щеше да е пълна

DW 20 септември 2023 в 11:27 7905 8

Защо почти всички плодове и зеленчуци, които ядем, са внос от чужбина?

Снимка БГНЕС

Защо почти всички плодове и зеленчуци, които ядем, са внос от чужбина?

Представете си дистопия, в която на България ѝ се налага да се изхранва единствено с това, което произвежда. Резултатът ще е катастрофален, защото единственото, което българското селско стопанство произвежда в повече, е зърно. Така че ще ядем само хляб. Причината е, че производството на жито и други зърнени култури надхвърля шесткратно това на плодове и зеленчуци - и е над три пъти повече от необходимото за вътрешно потребление. А почти 80% от плодовете и зеленчуците, консумирани в България, са вносни, както и близо 50% от месото.

Слонът в стаята

Силното оскъпяване на храните в държава с голям дял бедни и работещи бедни изкара на дневен ред различни проблеми - ценообразуване в зоната на здрача, твърде ниски законови санкции, неефективни регулатори. А властта си намери виновници в лицето на търговските вериги. Но за слона в стаята - селско стопанство, което не е в състояние да изхрани 6,5-те милиона граждани, нито дума.

В края на м.г. пред Агри.бг Цветан Цеков от Браншова камара „Плодове и зеленчуци” предупреди, че “ако форсмажорно не предприемем мерки с поставени цели, за няколко години ще загубим сектор „Плодове и зеленчуци“ - отказват се много производители”. В медийни изяви наскоро Цеков съобщи и това, че българското оранжерийно производство “почти го няма” заради високите цени на топлоносителите. Но и да го има, не е конкурентно на евтиния внос от Турция с нейното силно развито земеделие и на силно субсидираното производство от Европейския съюз (EС).

Тревожни тенденции

Вече стана ясно, че първите български домати се очакват да излязат в края на март и ще минат 5 лева/кг. на едро, което означава, че в магазините ще са още по-скъпи. Мнозинството българи най-вероятно ще изчакат още месец-два преди да почнат да купуват. Заради силно поскъпналите храни от първа необходимост от трапезата отпадат плодовете и зеленчуците, по чиято консумация българите бездруго са предпоследни в ЕС по данни на Евростат.

Но статистиката е тревожна не само за българите. Последните оценки от Freshfel Europe Consumption Monitor показват, че средната дневна консумация на пресни продукти сред европейците през 2022 година е спаднала с 10% - до 364 грама на глава от населението – и е под препоръката на СЗО за минимум 400 грама. Това се дължи както на хранителните навици на милениалите, така и на пониженото потребление от хората с ниски доходи. Преди дни Българската стопанска камара показа тъжната статистика на българския износ на зеленчуци за ЕС и съответно внос за последните 15 години - салдото в търговията е отрицателно. Наред с това, констатира БСК, България е безспорен лидер в ЕС по съотношението домати/банани - внасяме повече домати, отколкото банани. Българският домат се превръща в мит поради липсата на смислена държавна политика за производството на зеленчуци, и не само.

Политици със скръстени ръце

Затова пък последователната политика на поредица правителства отгледа кастата на “зърнарите” и на големите земеделски стопанства, които получават най-големите директни плащания, чийто таван е 300 000 евро. Чрез свързани фирми едни и същи собственици получават десетки милиони, а властта, все едно коя, не контролира процеса. (Коалиционното споразумение на правителството на “Промяната” предвиждаше таванът да стане 100 000 евро, а след като БСП получи земеделското министерство, министър Иван Иванов реши, че това “трябва да стане плавно, без да се нарушават рязко интересите…” и такива важни въпроси да се решават от парламента. В крайна сметка всичко си остана по старому.)

Тази практика доведе дотам големите да стават още по-големи, а малките да се смаляват и изчезват - “за 10 години броят на стопанствата е намалял с почти 75%”, съобщи преди време “Капитал”. Благодарение на субсидиите големите успяват да модернизират своите стопанства, но не и малките.

Обещания и резулати

Предизборните програми са пълни с обещания за земеделие, което да изхранва България, подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци, подкрепа за животновъдите, програми за българските продукти, предприятия за първична преработка, насърчаване на биопроизводство и какво ли още не. Но резултатите са видими чрез фактите.

Например, по оценки на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САПА), производството на свинско месо тази година може да намалее до 72 000 тона заради броя на свинете, свил се с 26% на годишна база до 511,6 хиляди в края на 2022 година. В предвоенната 1939 г. България е произвела почти два пъти повече свинско месо - 173 хиляди тона (при над 740 хиляди свине). През 1939 г. в България живеят над 6,3 милиона души, почти колкото и сега, но тогава населението е било младо и активно, а сега е застаряващо и с отрицателен демографски прираст.

С изключение на зърното, в останалите сектори на българското селско стопанство сривът е голям, традиционни земеделски райони обезлюдяват, а работници не достигат поради лоши условия на труд, липса на достатъчно механизация и ниско заплащане. Към момента тази промяна изглежда необратима.

Текстът е на "Дойче веле".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9345

8

Анализи

28.09 2023 в 23:20

Ядем чужди зеленчуци за да угодим на вносителите да им върви бизнесът и те съзнателно задушават българските производители. Познайте произхода на тези вносители, същите са от 90-те покрввителствани от БСП.

705

7

avitohol

25.09 2023 в 13:47

Защото държавата се ръководи от хора, който не могат да смятат. Въобще да не се произвежда жито - само внос да е и да се купува пак сумата е мижава. На 90 милиадра оборот. подреблението на жито в България е 1 мион тона х 300 $ = 300 милиона $. Заривай им субсидиите и ги дай на другите да садят домати и пипер.

12407

6

Bad Horse

20.09 2023 в 15:43

Докато държавата има голям казан с мед, винаги ще има мотивация за "облажване". Не само в България и не само за земеделието. Подобни земеделски субсидии, примерно, се злоупотребяват и в средиземноморските страни, и във Франция и т.н.

Затова казанът с мед трябва да го няма. Всеки да си има собствено казанче и да си ги го пълни и празни както реши. Ако иска да го обедини с други казанчета, да си направят доброволен колектив. А не комисари (!) да взимат от всички и после да го присво... т.е. "усвояват".

310

5

Far Rider

20.09 2023 в 13:48

Субсидиите от ЕС са за "развитието на селско-стопанските райони", а не за зърнарите. Олигархичнят модел на разпределение на парите в Задунайская губерния ги пренасочи към "наши момчета". Затова и целта на тези субсидии не е постигната. Но, така е в много сектори на селксото стопанство. Скоро имаше побТВ предаване за цените на месото в което показваха, че цената в ЕС много често е в пъти по-ниска. И същевременно един "производител" говореше, че цената е в пъти по-ниска от европейската и че, може би само Полша има по-ниски цени! На въпрос: ще изнасяте ли? отговори: не, не сме конкурентни! Абсолютен цирк!

12407

4

Bad Horse

20.09 2023 в 12:05

Субсидиите са по дефиниция анти-пазарна мярка. "Евтина" зелена енергия, хляб, транспорт, медицина... каквото и да е, за сметка на данъците ни - това е като вица за Гарабед и парите от съндъка. Пак си плащаме скъпо, и в добавка храним администрация, вместо да оставим пазара да определи най-добрата възможна цена.

950

3

pr07ecH70r

20.09 2023 в 12:03

И двата отговора по-долу са верни! Но казано най-просто и общо - защото българските производители (а и не само производителите, а мноооог що голяма част от населението) го мързи да работи, а иска да лапа лесни пари. Ей затова!

925

2

ешо

20.09 2023 в 11:57

внасяме почти всечки храни от вън защото производителите искат само да взимат субсидии без да произвеждат

12407

1

Bad Horse

20.09 2023 в 11:56

Отговорът на този въпрос е като на много други въпроси в България - евро фондовете захранват корумпираната система на управление. "Обръчите от фирми" убиват конкуренцията, която е основата на пазарната икономика. Докато тече "мазнинката" от Европа, както се изразява Б.Б.. властта има ресурси и не се плаши от народа.