'Тези български граждани не желаят да се интегрират'

Те искат да живеят в Германия, но не се придържат към нейните правила. Защо? Вернер Йостмайер за проблемите на една особена група мигранти от България, които очевидно не желаят да се интегрират в Германия.

OFFNews Последна промяна на 11 юли 2019 в 19:56 14925 8

Снимка bild.de

Три от момчетата, които се смята, че са участвали в изнасилването.

В Мюлхайм пет деца на 12 и 14 години изнасилиха 18-годишно момиче. Предполагаемите извършители са български граждани. По този повод Александър Андреев от "Дойче веле" разговаря с Вернер Йостмайер, почетен консул на България в Мюнстер и Северен Рейн-Вестфалия, който има богат опит с българските мигранти.

*****

Г-н Йостмайер, част от българските мигранти в Германия принадлежат към турскоезичното и към други малцинства - точно както предполагаемите извършители на изнасилването в Мюлхайм. Встрани обаче от конкретния случай: какви проблеми имат тези хора в Германия?

Вернер Йостмайер: Според мен, основните проблеми са в това, че тези хора често попадат на недобронамерени посредници или на работодатели. Те им предлагат работа и жилища, но при много лоши условия и лошо заплащане. Тези хора често работят на много-много по-ниско възнаграждение от минималното. Понякога им прибират документите, а заплатите не се изплащат - под претекст, че те трябва да заплатят пътните си разноски до Германия. Тези мигранти имат големи трудности с интеграцията в Германия, много се затрудняват с немския език. Но те имат проблеми дори и с българския. В редица големи градове като Дортмунд, Гезлзенкирхен и Дуисбург те създават свои общности и прекалено много се изолират.

На какво се дължи това?

Вернер Йостмайер: Те предпочитат да живеят сред свои и така остават затворени само в своя кръг. Не желаят да бъдат контролирани от държавните органи, например от Службите за закрила на децата или дори от полицията. Не проявяват дори желание да общуват с германските си съседи и да се включват в живота на гражданското общество. Същото се отнася и до културата или спорта: не посещават курсове, не ходят на концерти или на черква.

Споменахте Службите за закрила на децата. Вчера от Мюлхайм съобщиха, че семейството на едно от заподозрените деца е отказало помощ от тази служба. Какви са впечатленията Ви от семействата, които се намират в подобно положение? Какво си помислихте, когато чухте тази новина от Мюлхайм?

Вернер Йостмайер: Такова нещо е неприемливо. Не знам дали Службата за закрила на децата може да предприема принудителни мерки. Ако има такива правомощия - аз бих го препоръчал. Ние не можем да връщаме тези хора в родината им. Те обикновено имат български паспорти и се ползват от свободата на придвижване вътре в ЕС. Но след като това е така - нека да имат добрината да се придържат към правилата, които важат тук. А когато влязат в конфликт със законите, тогава германските власти, включително и Службата за закрила на децата, трябва да имат правото да помагат или да санкционират.

Какво може да се направи за по-добрата интеграция на тези мигранти? Какви мерки са необходими?

Вернер Йостмайер: Когато става дума за тези турскоезични български граждани с български паспорти, трябва да призная, че нямам някаква магическа рецепта. Такива проблеми има в редица европейски страни. Ето защо вътре в ЕС е необходимо да се хармонизират правилата в държавите, от които идват тези хора, и държавите, в които те се заселват. Тук включвам и ценностите на обществото като равноправие между мъжа и жената, свобода на вероизповеданието, зачитане на човешкото достойнство, спазването на закона, монопола на държавата върху налагането на наказания. Всеки, който иска да живее тук, просто трябва да се придържа към тези правила.

Тези хора са една малка част от българските мигранти в Германия. Какви са общите Ви впечатления от българите в Германия, сред които има много успешни хора, включително и такива, завършили висше образование в страната?

Вернер Йостмайер: Разбира се, аз познавам много такива българи и дори бих казал, че те са мнозинството. Това мнозинство български граждани, живеещи в Германия, се справя отлично. Те създават свои културни дружества, помагат си взаимно, търсят контакт с другите хора. С тази група мигранти няма абсолютно никакви проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8915

8

stoyiv

12.07 2019 в 18:23

Добро утро, г-н Йостмайер,
добро утро, госпожо Александър Андреев!
Добре ли спахте? Как се събудихте?
Е, нищо, де, легнете си пак и си сънувайте мулти-култи мокри мечти. Следващия път вас лично ще изненадат, макар да подозирам, че на г-жа Андреев много ще му хареса.
А иначе немецът е прав" "Всеки, който иска да живее тук, просто трябва да се придържа към тези правила."
Когато ние им го казвахме, твърдяха, че сме фашисти и расисти с неизживян... комунистически манталитет.
Добро утро, г-н Йостмайер!

16193

7

SC

12.07 2019 в 14:11

Предлагам на ДВ един експеримент: да кажат на някой турчин (ама истински, етнически турчин), че циганите са турци. После да публикуват реакцията му. Гарантирам, че ще бъде голям майтап.

23323

6

Стефан

12.07 2019 в 06:57

И отделен въпрос:
Немците би трябвало да различават турския език от циганския.
С туркоезичността в тоя случай искат да ни скарат с Турция, или какво?
Циганския език не е тюркски, не могат да бъдат сбъркани. Кой там се прави на улав, и защо?

3900

5

минувач

12.07 2019 в 06:33

Този германец се прави на улав - много добре знае че става дума за цигaни, но витиевато дрънка за "турскоезични българи". Също така знае че цигaните не са дошли да се интегрират в Германия а за да цоцат от социалните фондове, да просят и да крадат.
Не им били плащали високи заплати - той явно не е виждал "циганска работа".
Не си струва да коментирам повече - щом германците искат, да си затварят очите за реалността. Но ще дойде време да съжаляват затова че напълниха държавата си с боклук...

23323

4

Стефан

12.07 2019 в 00:24

Е що така тез хорица не знаят? Да питат! Примерно хелзингския комитет. Нали баш либерастичните кръгове, част от които е дойче веле, го финансират.

Да, и мнението на българския хелзингски комитет по тоя случай - в студиото!
Както и по случаят от Русе, където някъв циганско говорящ немец изнасили и уби българка.

77928

3

El Commandante

12.07 2019 в 00:05

“Какво може да се направи за по-добрата интеграция на тези мигранти? Какви мерки са необходими?‘

Ахахахаха, шегаджия...

12056

2

идиот

11.07 2019 в 23:59

е^ати .... тва DW ли го коментират ??? Сън няма да ме хване, от "радиоточката" имали и обективни коментари . Аз, като говоря малко френски и английски, как щяхте да го напишете ? Френско говорящ българин ... бла-бла .... Пишете ОБЕКТИВНО !!! Спрете да цитирате умрели предателски личности и недоразумения на човешкия род - Паси, Плевнелиев, Цветанов ... Махнете се от хранилката на дойче сере и америка за промиване . Имайте малко достойнство и се финансирайте за журналистика, не за гушене !