Нина Хрушчова: Руснаците се преструват, че подкрепят властта

OFFNews 23 май 2023 в 12:38 4415 0

Хрушчова

Снимка DW

Нина Хрушчова

Има ли мълчаливо мнозинство срещу Путин в Русия? Колко дълго ще продължи войната и какво ще стане с Русия след Путин? Интервю на Дойче веле с Нина Хрушчова – правнучка на бившия съветски ръководител Никита Хрушчов. Нина Хрушчова е професор по международни отношения в нюйоркския университет New School, занимава се с политология и пише книги, има докторска степен по философия от Принстънския университет.

ДВ: Русия и Украйна се готвят за следващия етап на войната, очаква се украинското контранастъпление. Колко високи са залозите лично за Путин към този момент?

Н. Хрушчова: Той започна войната в Украйна, като мислеше, че тя ще свърши бързо и всичко ще бъде наред. Така че залозите за него са високи, понеже сега единственият начин да остане на власт е да продължава да казва – аз съм единственият човек, който може да ви защити от западната агресия. Ако не победи, наистина му е необходимо войната да продължава – колкото по-дълго, толкова по-добре за неговото политическо положение.

ДВ: Многократно имаше съобщения за военни удари, нанесени на руските войски. Има ли сериозни проблеми руското военно ръководство?

Н. Хрушчова: И да, и не. Имат проблеми, защото Русия не побеждава. С армията не всичко е наред. Пригожин обаче изглежда добре си разиграва картите – опитва се да смути всички. Пригожин беше казал, че смята да се изтегли от Бахмут, но не го направи. Кадиров пък беше обявил, че ще замести войските на Пригожин. Т.е. - има признаци за разединение сред елита, в армията. Но това още не означава, че Русия губи. Именно тази неразбория може да доведе дотам, че войната да продължава още дълго.

ДВ: Нека се спрем на ситуацията в самата Русия. Вие сте казвали, че в страната има мълчаливо мнозинство, което се съпротивлява на случващото се в Русия. Какви доказателства имате за това?

Н. Хрушчова: Просто гледам цифрите и се опитвам да чета допитванията. 45% от руското население казва, че поддържа войната или поне не е срещу нея. От тях само 25% изразяват активна подкрепа. Що се отнася до останалите 55 процента, имайте предвид, че ако ви зададат такъв въпрос, вашето потенциално "не" може да доведе до арест, до административно наказание и т.н. Така че в това отношение действително се изисква голяма смелост.

Властта печели само заради това, че нейното послание към гражданите е: „Ако не сте с нас, ще станете победена страна. Това ли искате?“. И сега все повече руснаци отговарят на този въпрос отрицателно, като предпочитат да се преструват, че подкрепят властта.

ДВ: А какво става с руската идентичност?

Н. Хрушчова: Твърдението, че цялата страна подкрепя Путин, не отговаря на истината. Най-малко милион и половина руснаци са напуснали страната, а това са почти два процента от населението на Русия, т.е. не всички подкрепят Путин.

Но има разединение. Опозицията, която е останала в страната, и опозицията, която е заминала, се борят една срещу друга. А сега Русия вероятно е и още по-разединена. Путин внесе в Русия повече разкол, отколкото Тръмп навремето успя да внесе в САЩ.

ДВ: Говори се, че войната може да продължи и през следващата година, ако не и повече. Дали в тази война времето е на страната на Путин?

Н. Хрушчова: Във войната до изтощение времето е на негова страна. Мисля, че колкото повече продължава тя, на толкова по-малко въпроси ще бъде принуден да отговаря. Според мен войната ще продължи дълго време – и през следващата година, а може и повече.

ДВ: А как според Вас може да завърши президентството на Путин?

Н. Хрушчова: Има твърде много неизвестни. Не знам – зависи от войната. Зависи от това дали гневът на руското общество ще победи войнолюбците. Може да се стигне до военен преврат, а може да има и революция, при която на власт да дойдат особено войнствени сили. Не виждам признаци за революция от страна на други сили - например на някакви либерални сили.

ДВ: Колко големи са Вашите надежди, че Русия ще може да преодолее Путин и путинизма?

Н. Хрушчова: Не са големи – от опитите за установяване на парламентарна република никога не е излизало нищо. Вертикалът на властта, която се издига от Кремъл, е персонифицираното президентство. Така е и при Путин – всички зависят от неговите решения, дори заповедите да не ги издава лично той. Персонифицираната власт на Кремъл е факт още от времената на Хрушчов, така че нямам особени надежди за по-добро развитие след Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!