Двете лица на Дубай

Deutsche Welle (DW) 20 февруари 2021 в 21:07 9676 0

Снимка Tiina Jauhiainen

Принцеса Латифа бинт Мохамед ал Мактум

Владетелят на Дубай направи всичко възможно, за да превърне емирството в магнит за туристи. Но какво се крие зад лъскавата фасада? Разказва Дойче Веле?

Владетелят на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум положи огромни усилия да промени образа на емирството. Дубай се превърна от едно прашно и зависимо от петрола място в пустинята в модерен и богат център за бизнес и туризъм. Буквално преди няколко дни успехът на неговата програма за изследване на Марс се превърна във водеща световна новина.

Но през тази седмица 71-годишният милиардер, който от 2006 година също е и вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ, привлече много негативно внимание: в ярък контраст с внимателно подбираните новини, които светът трябва да научава за емирството, шейхът попадна под силен международен натиск заради съдбата на собстветната му дъщеря - принцеса Латифа бинт Мохамед ал Мактум.

Къде са принцесите Латифа и Шанса?

Латифа е едно от общо трийсет деца, за които се предполага, че шейхът има от няколко съпруги. Други две от нейните сестри носят същото име. След неуспешния ѝ опит за бягство и връщането ѝ в страната, принцеса Латифа е държана затворена в една вила, която самата тя определя като "затвор". Съинициаторите на кампанията "Освободете Латифа" Тийна Джаухиайнен и Дейвид Хейг сега твърдят, че повече от 6 месеца не са чували нищо за Латифа. "Загубихме контакт с нея преди повече от половин година, но вярвам, че тя още е жива“, казва за ДВ Джаухинайнен.

Хейг, който е адвокат на Латифа и активист от британската неправителствена организация Detained International, настоява за нейното освобождаване. Той се обръща към президента на ОАЕ шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян и престолонаследника принц Мохамед бин Зайед Ал Нахаян с настояване "да разпоредят на дубайския владетел да освободи незабавно своята дъщеря, която държи като заложница, и да сложи край на този ужасяващ епизод на родителска злоупотреба и нарушаване на човешки права, който тежко уврежда репутацията на ОАЕ и отвращава света."

Международни правозащитни организации, като "Хюман Райтс Уоч" и "Амнести интернешънъл", както и Обединените нации и редица политици, също настояха шейхът да представи доказателства, че принцеса Латифа е жива.

Според Хиба Заядин, експерт от "Хюман Райтс Уоч" за страните от Персийския залив, по-голямата сестра на Латифа - принцеса Шамса - също не е била виждана след отвличането ѝ от Кеймбридж, Великобритания, през 2000-та година. Преди две години Върховният съд в Лондон постанови, че Шамса е била похитена и отведена първо във Франция, а оттам – върната насила в Дубай.

Какво се крие зад фасадата?

Изпълнителният директор на "Хюман Райтс Уоч" Кенет Рот също се безпокои за съдбата на Латифа. "На фона на репресивните режими в съседните страни, Дубай иска да блесне като бастион на либерализма. Но зад лъскавата фасада се крие една ужасна действителност: критиците биват задържани, правата на работниците мигранти се нарушават, а самият владетел на Дубай затваря собствената си дъщеря заради желанието ѝ да избяга от този начин на живот и да се измъкне от неговия контрол", коментира той за ДВ.

Като безмитна бизнес зона и врата към Далечния изток Дубай изглежда доста по-либерален от съседните Оман и Саудитска Арабия. Луксозните хотели и множеството атракции, които предлага емирството, го превърнаха в магнит за туризма. През 2019 г. тази индустрия е произвела 12% от БВП на страната (43 милиарда долара), а прогнозата е до 2027 година сумата да достигне 72 милиарда долара.

Инфлуенсърите популяризират имиджа на Дубай

При липсата на исторически събития и природни забележителности Дубай поставя акцента върху комерсиалната страна на нещата и насърчава чужди инфлуенсъри, които помагат за подобряване на имиджа на емирството. Още през 2018 г. Националният медиен съвет в Дубай реши да възнаграждава "всяка платена или неплатена форма на представяне или популяризиране на идеи, стоки или услуги - по електронен път или чрез мобилни приложения". Разбира се, доходите на инфлуенсърите, които са се устроили в Дубай, са необлагаеми.

И инфлуенсърите в социалните мрежи не пропуснаха да се въползват от тази възможност: така светът започна да вижда още повече перфектни залези и красиви хора, които символизират начина, по който страната иска да се представя пред света. Тази тенденция се засили по време на пандемията, когато Дубай продължи да приема туристи, макар и след представяне на отрицателен PCR тест - с отворени ресторанти, търговски центрове и туристически атракции.

Историята на принцеса Латифа може да вдъхнови успешен сценарий за филм от поредицата за Джеймс Бонд. Но няма никакъв шанс тя да се озове редом до прекрасните залези в "Инстаграм", които рекламират дестинацията Дубай.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II