Би Би Си разкри: Дубайска принцеса е държана като заложничка в тайна вила в ОАЕ (видео)

Ивайла Сопотенска 16 февруари 2021 в 21:11 7923 0

Снимка youtube

В поредица от кратки видеоклипове, излъчени от Би Би Си днес, принцеса Латифа ал-Мактум разказва, че е държана като заложник в тайна вила със заковани прозорци и врати.

Дъщерята на шейха на Дубай споделя, че е отчаяна, страхува се за живота си и не знае какво ще се случи с нея.

Това e първото видеопослание на принцесата от 2018 г. насам, когато през февруари тя опита да осъществи дълго планиран план за бягство от Дубай - с надуваема лодка и с помощта на своята фитнес инструкторка Тийна Яухиайнен и френския бизнесмен Ерве Жобер.

Тогава Латифа беше върната в Дубай. Преди опита си да избяга тя записа видеоклип, който публикува след залавянето си - в него тя заявява: "Ако гледате това видео, значи съм или мъртва, или в много, много лоша ситуация".

Баща й, шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум, е един от най-заможните световни лидери и вицепрезидент на ОАЕ. След връщането на принцесата в Дубай, от Емирствата заявиха, че тя е в безопасност и под грижите на семейството си.

Но видеоклипът предизвика международни реакции, които доведоха до посещението на бившия върховен комисар на ООН за правата на човека и президент на Ирландия Мери Робинсън в Дубай. През декември 2018 г. тя беше поканена от принцеса Хая бинт ал Хюсеин, съпруга на шейх Ал-Мактум.

След срещата си с Латифа Робинсън разказа пред Би Би Си, че тя и Хая са били "ужасно подведени" от семейството, че Латифа страда от биполярно разстройство, което всъщност не е вярно. 

През 2019 г. напрежението в семейството на шейха стигна чак до Върховния съд на Англия, след като принцеса Хая избяга във Великобритания с две от децата си и подаде молба за защита и ограничителна заповед срещу шейха.

Миналата година Върховният съд издаде поредица от решения, според които шейх Мохамед е разпоредил и ръководил насилственото връщане на Латифа през 2002 и 2018 г., както и незаконното отвличане от Великобритания през 2000 г. на по-голямата й сестра - принцеса Шамса, която също се беше опитала да избяга.

Новото видео е записано от Латифа с помощта на телефон, който нейните приятели успяват да й дадат около година след връщането й в Дубай. Но от няколко месеца те нямат контакт с нея, разказва фитнес инструкторката Яухиайнен. Това е и причината да публикуват записа сега:

"Чувствам, че тя би искала да се борим за нея, а не да се отказваме."

Правителствата на Дубай и ОАЕ не са отговорили на питанията на Би Би Си за текущото състояние на Латифа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!