Жителите на Банско излизат на втори протест

Вероника Шербанова 29 декември 2012 в 09:53 3550 3

Първият протест в Банско с искане за разширяване на ски зоната
Първият протест в Банско с искане за разширяване на ски зоната

Жителите на Банско излизат на втори протест. Те настояват за създаването на втори кабинков лифт, нови писти и по-широка ски зона.

Демонстрантите планират отново да блокират пътя към града в 16 часа днес.

В петък жители и гости на Банско издигнаха лозунгите „Орлов мост, ела при нас“ и „Народът на Банско срещу зеления рекет“. протестиращите настояха за спешен ангажимент от държавата за разширяване на ски курорта. Те смятат, че това ще подпомогне Банско с нови работни места и заявиха, че ще протестират, докато исканията им не бъдат удовлетворени.

Протестиращите посочиха, че съоръженията са нужни на курорта, защото сега той не можел да отговори на туристическия интерес и скиорите са принудени да чакат на опашки за лифт. 

Демонстрантите заплашиха, че блокадите ще се пренесат и на шосе Е 79 от София за Кулата.

На протеста присъства и зам.-министърът на икономиката Иво Маринов, който прие исканията на демонстрантите и обеща веднага след празниците експертни екипи да започнат работа по тях.

Миналата седмица организаторите на протеста начело с кмета на Банско Георги Икономов внесоха подписка, подкрепена от 8000 души, на заседанието на Министерския съвет.

Исканията на общината бяха посрещнати от еколозите с припомняне, че ски зоната вече е разширена над допустимото. От екогрупата „За да остане природа в България“ предупредиха, че новите разширения биха довели до изсичане на огромно количество дървета в парка и вероятно до изваждането му от списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!