Жители на Банско отново излизат на протест

30 декември 2012 в 11:34 1551 0

Първият протест в Банско с искане за разширяване на ски зоната
Първият протест в Банско с искане за разширяване на ски зоната

Жители на Банско за трети пореден ден ще блокират входа на града с искане за разширяване на ски зоната в национален парк "Пирин". Инициативният комитет, оглавяван от кмета на Банско Георги Икономов, настоява за "уплътняване" на курорта с втори кабинков лифт, нови писти и няколко нови лифта. За целта те искат промяна в плана за управление на  националния парк.

Протестиращите мотивират исканията си с нуждата от по-голяма ски територия, която да отговори на туристическото търсене и необходимостта да се избегнат опашките от чакащи при лифт станциите. 

Решението на проблема, твърдят от инициативния комитет, се състои в отмяна на текст от плана за управление на парка.

Вчера в протеста се включиха председателят на парламента Цецка Цачева, която била на почивка в града, шефът на парламентарната комисия по местно самоуправление Любен Татарски, както и скандалната депутатка от ГЕРБ Вяра Петрова.

Исканията на общината бяха посрещнати от еколозите с припомняне, че ски зоната вече е разширена над допустимото. От екогрупата „За да остане природа в България“ предупредиха, че новите разширения биха довели до изсичане на огромно количество дървета в парка и вероятно до изваждането му от списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови