Свикват национален протест за 3 март

Последна промяна на 26 февруари 2013 в 09:51 4724 6

Национален протест на трети март. Снимка: Фейсбук
Национален протест на трети март. Снимка: Фейсбук

Национален протест за трети март ще бъде свикан в различни градове на страната. В социалната мрежа има призиви в страната да бъде организиран всенароден протест. 

Очаква се в неделя, когато е националният празник на страната, да има блокади на кръстовища и основни пътни артерии, въпреки декларациите на протестиращите, това да не се случи, ако президентът се вслуша в исканията им.

В групата "Съпротива" във Фейсбук е отправен призив, подкрепен от повече от 300 души:

Искате ли да изпратим покана към всички протестиращи по света, да протестират в знак на солидарност с нас? В момента сме пример за тях - единни, без лидери, всяка неделя все повече. Да излезем милиони в неделя, трети март и да поканим Европа и света на хорото за свобода?

"Ако и президентът ни предаде, вече няма на кого да разчитаме. Партиите не искат да променят досегашния модел, защото не им изнася да има мажоритарни избори", коментира за "Стандарт" Янко Петров, който e сред основните организатори на протестите срещу монополите в София.

В социалната мрежа вече се обсъжда преминаването към гражданско неподчинение, ако Росен Плевнелиев разпусне парламента и назначи служебно правителство. "Той обеща да изпълни исканията ни", казаха протестиращите. Лагерът около Янаки Ганчев, който организира по-крайни привърженици на Орлов мост в София са готови веднага да блокират улици и кръстовища.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.02 2013 в 16:46

Уважаеми господин Петров,
Считам, че ще бъде удачно исканията на протестиращите оформени като гражданска харта да бъдат връчени на партиите с някакъв срок за обсъждане, след който те трябва да я подпишат или не. Така партиите ще бъдат принудени да направят избор- с народа ли са или не. Разбира се, че е наивно да се смята, че това категорично ги задължава с нещо, това само ще ги принуди да преминат от думи и обещания към нещо конкретно. И ще бъде някакво отсяване. За неподписалите така наречената гражданска харта едва ли ще гласува някой от протестиращите, след като те не приемат изискванията на гражданското общество. Подписалите я партии ще ни дадат основание да изискваме от тях изпълнението на тези условия и да продължаваме протестите, ако те започнат да шикалкавят. Ясно е, че гражданската харта не може да промени радикално нещата, но вярвам, че тя ще бъде един успешен инструмент за натиск над самозабравилата се политическа каста наред с непрекъснатите улични протести. Вярвам, че това е начина да започне положителната промяна в социалния живот. Вярвам, че всичко това ще убеди българските политици, че сладкия им период на безнаказаност и далавери на наш гръб е свършил. Трябва да бъдат готови винаги да срещнат отпор когато забравят обещанията си. Много са надявам да не допуснете разцепление! Успех!

27.02 2013 в 13:16

"И в няколко дена тайно и полека народът порасте на няколко века!"

:-)

Хайде пак :-)

26.02 2013 в 12:19

Ще дорасте .. по-бързичко, отколкото другите народи. НАЛАГА СЕ!!! :)

26.02 2013 в 12:06

Българинът не е дораъл за мажоритарен вот. Последните парламентарни избори го доказаха.

26.02 2013 в 11:34

И аз съм за лустрация! 23-те години преход го доказаха безусловно: 4 години крадат явно и следващите 4 задкулисно. Едни и същи. И ако навремето, когато милиони имаха надеждата за нов живот на държавата си - ония, които се нарекоха СДС, го бяха направили, вероятно поне 100-тина партократични фамилии щяха да са или в чужбина, или в затвора, или просто да си получават пенсиите. А ние щяхме да имаме демокрация.
Заговор има, той върви не с плана Ран-Ът просто, той върви от 9.9.44-та с апетитите на шепа недоучили овчарчета, слезли от горите с "проникновението", че историята им дава "шанс" да яхнат народа си завинаги. Да, ама НЕ!
Стига! И - лично на мен - стига сте ми навирали в лицето разни "нежни революции" и "етнически модели". Политически оксиморони на сетне поизучилите се ченгета, десари, партократи и олигарси. С всички техни обслужващи ги демагогски и мижитурски органи и субекти.
Няма дървено желязо, щом самите тия, дето са дошли с кръв, ти казват, че само с кръв ще си идат. Искам съд - Народен съд - за националните предатели от 89-та насам.

26.02 2013 в 10:08

Аз ще протестирам като едно добро начало за ей- това:
Лустра́ция (от лат. lustratio—изчистване посредством жертвоприношение)— политическа практика, състояща се в законово ограничаване на правата на някои категории лица (избирани по професионални, партийни, религиозни или други признаци) за:

заемане на държавни длъжности (вкл. и държавен служител); професионална практика („забрана на професии”); неприкосновеността на личния живот (допуска се публично разпространяване на всякаква информация за произход, детайли от биографията и т.н.).

Примери

Пример за такъв закон в България е т.нар. Закон „Панев“ — закон, написан от депутата от СДС Георги Панев през мандата на 36-ото НС. Той има за цел лустрация на бившите членове на БКП като преподаватели във висшите учебни заведения. Законът “Панев” е отменен от парламента на 30 март 1995 г.


Освен това - намирам идеята да събудим СВЕТА за ПРЕКРАСНА!!!

Нека получим подкрепа!!!