Започват да строят нова отсечка от "Хемус"

Последна промяна на 29 август 2013 в 17:23 2758 4

Автомагистрала
Автомагистрала "Хемус"

Започва строителството на нова отсечка на магистрала „Хемус" край Шумен, който ще свързва магистралата с два главни републикански пътя - за Русе и София, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)

Новата част от автомагистрала „Хемус" ще бъде с дължина 5 километра и е една от най-трудните за изграждане, защото на нея ще бъде обособен и най-сложният пътен възел в България.

„Един-два републикански пътя влизат в този възел, като и една магистрала - общо взето пет направления ще минават на това място, над сто греди има да се изпълнят, хиляди кубици бетон, така че наистина ще видите съоръжението е много голямо, много красиво”, коментира Лазар Лазаров от пътната агенция.

Дългоочакваната магистрала "Хемус" обаче скоро няма да е готова цялостно.

В момента се извършва предпроектното проучване, за да стане ясно от къде ще мине трасето. 

„Със сигурност европейски пари няма да стигнат за „Хемус", така че ще трябва да търсим други източници на финансиране, дори и публично-частно партньорство, като вид концесия, стига да има достатъчно трафик, но това ще го каже предпроектното проучване”, обяви регионалният министър Десислава Терзиева.

Стойността на проекта за изграждане на новият участък от магистралата е близо 66 милиона лева, осигурени от републиканския бюджет.

Срокът за изпълнение на строителните работи е 1.5 година, а когато отсечката бъде завършена, това значително ще улесни автомобилния трафик към Северното Черноморие.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.08 2013 в 11:06

ЕС има повече нужда от магистрали север-юг (русе-турция и видин-петрич) отколкото софия-варна

29.08 2013 в 19:04

интересно защо строят с бюджетни пари?
дали е защото не трябва да ги отчитат пред европата?

29.08 2013 в 18:45

"Започва строителството на нова отсечка на магистрала „Хемус” край Шумен, който ще свърза магистралата с два главни републикански пътя – за Русе и София, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ).....но това ще го каже предпроектното проучване..."
Аз май че съм доста тъп! Досега си мислех, че строителството започва чак след издаването на строително разрешение, а пък то се издава след оценен и одобрен ЗАВЪРШЕН инвестиционен проект. Пък те, нашите другари, "мои братя", още ПРЕДпроектното проучване нямали!?!?

29.08 2013 в 17:48

Айде пак концесия, сега няма да могат да се разберат кой да лапа от нея .