Договорът с Газпром ще остане тайна

Милен Енчев 12 април 2013 в 18:17 3034 3

Асен Василев. Снимка: БГНЕС
Асен Василев. Снимка: БГНЕС

Договорът на България за доставка на природен газ с руската държавна компания Газпром ще бъде публикуван, но в доста орязан вид, заради клаузите за конфиденциалност в него. Това обяви днес Владимир Денчев от Българския енергиен холдинг на заседанието на обществения съвет към министерството на икономиката и енергетиката. Държавата е поискала разрешение на Газпром да го публикува изцяло но оттам са отказали, твърди Денчев.

Новият договор с Газпром беше подписан в края на миналата година и с него цената на синьото гориво, купувано от Русия, бе намалена с 20 %, което прави с малко над 1 милиард лева по-малък годишен разход на България за газ. В отговор на въпрос защо в резултат не е намалена значително и цената на тока, Денчев посочи, че малка част от газа в страната се използва за производство на електроенергия.

Публикуването на всички договори с на държавата в енергетиката - с производители, търговци на ток и електроразпределителни дружества беше една от заявките на служебното правителство в отговор на общественото напрежение от началото на годината. От общо 191 договора днес икономическото министерство публикува 112 на сайта си. Сред тях са и договорите за ТЕЦ "Марица изток 1" и "ТЕЦ Марица изток 3", които бяха във фокуса на протестите срещу монополите, заради високата изкупна цена на тока им и 15 -годишния срок за задължителното му изкупуване, с което се е ангажирала държавата. Договорите са публикувани изцяло, посочи министър Асен Василев.

В публикуваните днес договори има клаузи, които представляват "странни търговски практики", посочи министърът - като постепенната ескалация на цените на тока на двете частни ТЕЦ в комплекс Марица изток, както и срокът за задължително изкупуване, каза министърът. Икономическото ведомство тепърва ще ги анализира, но Василев вече даде заявка, че няма да ги променя. Няма основания да смятаме, че една от страните по договорите - българската държава, е била некомпетентна, каза той.

Част от компаниите в енергетиката обаче са отказали договорите им да бъдат публикувани, а друга част все още не са дали отговор, каза Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!