Забраняват изпращането на багаж по автобуса

Борислава Бибиновска 23 ноември 2012 в 15:26 2227 1

Боеприпаси са открити в багаж на летище в САЩ Снимка: БГНЕС
Боеприпаси са открити в багаж на летище в САЩ Снимка: БГНЕС

Депутатите забраниха със закон масовата практика да се изпраща багаж по автобусите.

На днешното си заседание народните представители приеха на второ четене промените в Закона за автомобилни превози. Според решението превозвачът няма право да приема и превозва пратки, които не принадлежат на пътник в автобуса.

„Водач, който приеме и/или превози багаж, който не принадлежи на пътник, пътуващ в автобуса, се наказва с глоба 1000 лв.“, предвиждат промените.

Досега в закона беше записано само изискването автобусните превозвачи задължително да издават разписки за всеки отделен багаж на пътник в превозното средство.

Промените в закона се наложиха от нуждата от засилен контрол на превозваните в автобусите багажи, особено след атентата на летището в Бургас срещу автобус с израелски туристи.

Правилата за превоз налагат изискването превозвачите по междуградски линии задължително да издават багажни разписки за всеки отделен багаж на пътник в автобуса.

Промените предвиждат още с наредба на транспортния министър Ивайло Московски да бъдат определени мерките за сигурност на пътниците, които се осигуряват от собствениците на автогари.

Всички автогари ще трябва да осигуряват и помощ на лица с увреждания или намалена подвижност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!