ВСС отчита първия си месец

04 декември 2012 в 08:59 937 0

ВСС Снимка: БГНЕС
ВСС Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет ще отчете свършеното за първия месец от конституирането си. Отчетът ще бъде представен от председателя на съвета Соня Найденова. 

Основното предизвикателство за "правителството на съдебната власт" е изборът за нов главен прокурор, който ще ръководи прокуратурата през следващите 7 години. До момента са направени 3 номинации - тези на шефа на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, на зам. главния прокурор Галина Тонева и на шефа на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов. 

Изборът е насрочен за 20 декември, но вероятно никой от тримата кандидати няма да събере нужните 17 гласа и ще се стигне до нова процедура. Висшият съдебен съвет още не е решил дали да промени правилата на гласуване, както предложи Сотир Цацаров. Той трябва да избира дали да пристъпи към електронен вот или към избор чрез жребий. 

Заради инспекцията на експерти на Европейската комисия миналата седмица предложението не беше обсъдено. В Брюксел са особено заинтересувани от избора и безупречната репутация на кандидатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews