ВСС иска дисциплинарно производство срещу Кокинов

Юлиан Христов 13 май 2013 в 13:25 1725 0

Николай Кокинов   Снимка: БГНЕС
Николай Кокинов Снимка: БГНЕС

Етичната комисия при ВСС взе решение да поиска образуване на дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор на София Николай Кокинов.

Причината са изтеклите записи между него, бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, от които става ясно, че тримата обмислят възможностите как Найденов да се размине най-леко с наказателното производство срещу него.

Етичната комисия поиска лична среща с Кокинов, за да формира позиция за това дали прокурорът с поведението си е уронил престижа на съдебната власт. "8 души гласуваха, че има достатъчно данни за извършени дисциплинарни нарушения и в близките дни ще бъде внесено предложение във ВСС от минимум петима негови членове за образуване на дисциплинарно производство", каза пред журналисти шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров

Той обясни, че до момента от ВСС нямат официална информация по проверката на прокуратурата по случая със записите. "Нищо официално не е достигнало до нас, освен обясненията на главния прокурор, че такава среща е имало и че записът не е направен по реда на НПК", каза още Тодоров.

Тримата участници в скандалния разговор, който миналата седмица изтече в медиите, са отрекли да са правили записа, съобщи преди няколко дни главният прокурор Сотир Цацаров. Той не отрече възможността записът да е направен чрез телефона на Найденов, без бившият земеделски министър да знае. Главният прокурор коментира, че проверката по случая, която се води от инспектората към Върховната касационна прокуратура, ще приключи най-много до две седмици – какъвто е максималният срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови