Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Цветанов след разпита: Нямам отношение към разговора в Банкя (обновена)

Юлиан Христов 09 май 2013 в 14:33 3647 3

Цветан Цветанов след разпита  в прокуратурата. Снимка: Сергей Антонов
Цветан Цветанов след разпита в прокуратурата. Снимка: Сергей Антонов

Аз нямам отношение към разговора в Банкя.

Това каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов на излизане от Специализираната наказателна прокуратура, където бе разпитан днес следобед по повод скандалния запис на разговор между Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов в дома на премиера в Банкя в средата на април тази година.

Бившият вицепремиер бе повикан за обяснения, тъй като от записите става ясно, че Борисов е разполагал предварително с резултатите от прокурорската проверка по мобилната техника за подслушване в МВР, за което подробно разказва на свой анонимен събеседник по телефона за заключенията на прокурорите. Експремиерът първо пита събеседника си как е минало интервюто "при Бареков", след което дава подробности по доклада. 

В същия ден, когато е направен записът в дома на Борисов, Цветанов е бил гост в сутрешния блок на ТВ7. Днес пред журналисти той не успя да си спомни дали на този ден е бил в студиото на Николай Бареков. "Щом казвате, значи е така", отговори той на журналисти. В същото време Цветанов обясни, че с Борисов разговаря непрекъснато по телефона, но не могъл да каже, дали на записите е уловен разговор между тях двамата. 

Цветанов беше категоричен, че не е знаел предварително за резултатите от прокурорската проверка за цецомобилите. С доклада се запознал от медиите.

Вместо да коментира разпита по същество, Цветанов разказа пред репортерите, че занесъл на спецмагистратите сигнал за злоупотреба с обществената поръчка за техниката за новите лични документи. Сигналът е за времето, по което на власт бе кабинетът на Сергей Станишев. “Донесох сигнал за журналистическо разследване за неща, които са правени от правителството на Станишев, когато се подписваха договорите за българските документи за самоличност“, заяви Цветан Цветанов минути, след като беше разпитан. От публикациите във в. "168 часа" става ясно, че близка до Станишев и Йосифова австрийка, чийто съпруг е в ПЕС, печели обществената поръчка. 

От Спецпрокуратурата обаче обяснили на Цветанов, че не е в тяхната компетенция да разследват случая.

Накрая бившият МВР шеф и настоящ кандидат за депутат и ръководител на предизборния щаб на ГЕРБ призова журналистите да гласуват за неговата партия с бюлетина номер 15.

Цветанов беше разпитан от прокурорите от Инспектората на ВКП Атанас Гебрев и Аксиния Матосян. 

Бившият МВР шеф остана в Спецпрокуратурата около час и половина, а в същото време и по същия повод там бе и директорът на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров. Той бе повикан, защото също бе споменат в скандалния запис. Както OFFNews пръв разкри, на него в един момент се чува как някой казва: "И гостът е разузнаването е тук". Оказа се, че "гостът" е именно Драгомир Димитров.

Разузнавач №1 също отказа подробности по разпита. Той излезе близо половин час, след като Цветанов напусна прокуратурата. Димитров отказа да каже дали той е "гостът от разузнаването" и от какво точно са се интересували прокурорите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews