Борисов за скандалния запис: По незаконна тема не говоря

10 май 2013 в 08:27 3165 7

Бойко Борисов в автомобил на НСО. Снимка: БГНЕС, архив
Бойко Борисов в автомобил на НСО. Снимка: БГНЕС, архив

По незаконна тема аз не говоря.

С тази реплика бившият премиер Борисов се опита да приключи темата със скандалния запис от Банкя след въпрос, поставен му в сутрешния блок на bTV.

Не искам да коментирам нещо, което Бог ми е свидетел, че нито съм слушал, нито ще чета, нито ще слушам някога. Мога само да уверя зрителите ви, че не е препятствано абсолютно нищо, свързано с дело или течаща проверка, заяви Борисов.

Срещу нас е работено през цялото време манипулативно от цяла група - и от бизнеса, и от политически партии, с цел да ни дискредитират.

Борисов на няколко пъти в разговора каза, че е приключил с темата със записа и няма да говори повече по нея.

Той дори даде пример с правителството на САЩ, което взело принципна позиция да не коментира документи от Уикилийкс, изтекли незаконно в интернет.

Защо ще викам Кокинов в дома ми? Кокинов има много тежко болна съпруга и аз съм му помагал за нейното лечение, коментира експремиерът присъствието на бившия главен прокурор на София в дома му в Банкя. (На записа се чува как Кокинов разкрива пред Борисов и Мирослав Найденов подробности от течащото дело срещу бившия земеделски министър).

По втория изтекъл вчера запис, в който се говори за корупционни схеми в държавните дружества, Борисов каза, че е правен на семинар в Правец - училище за млади политици. "Тогава им обяснявах как по време на Тройната коалиция са правени подкупите в държавните дружества по схемата 3-5-8. И някой е накъсвал и манипулирал записа."

На въпрос дали е истина твърдението на Мирослав Найденов, че Цветанов е подслушвал министрите на ГЕРБ, Борисов отговори: "В ГЕРБ не важи мафиотското правило на мълчанието, което го има в БСП. При нас всеки може да говори каквото си поиска."

Аз толкова бърза прокуратура и в мечтите си не съм виждал - иронично коментира Борисов поредицата проверки на магистрати, инициирани по скандалите с подслушванията.

Коалиционен кабинет

На въпрос с кого ГЕРБ би се коалирала, ако съставя следващия кабинет, Борисов каза: "с когото хората в неделя ни посочат". Той не конкретизира с имена на партии, но каза, че евентуални коалициционни партньори са формациите в център-дясно. Ако това не може да стане, мандатът отива при следващите, заяви Борисов.

Аз с удоволствие бих влязъл и в коалиция, но ако имаме съгласие по основни теми - финансова дисциплина, земеделие и пр., посочи Бойко Борисов.

Той каза, че се вижда отново като премиер, но ако не състави кабинет, можело и да е депутат в опизиция. "Считам, че след мен Станишев е най-подготвеният за премиер. Все пак е бил на поста четири години. И мисля, че трябва да поеме отговорността (ако БСП излъчва премиер - б.р.), а не да праща хора на барикадата", каза лидерът на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!