Всеки трети българин помага на непознат

19 декември 2012 в 15:57 1301 0

Всеки десети българин е направил финансово дарение през последния месец. Снимка: sxc.hu
Всеки десети българин е направил финансово дарение през последния месец. Снимка: sxc.hu

Всеки трети българин е помагал на непознат човек. Това показва Световният КАФ Дарителски Индекс за 2012 г. - най-голямото до момента изследване на дарителството в световен мащаб.

Индексът използва данни за дарителското поведение на хората в 146 държави, като покрива около 95 % от населението на земята.

Проучването измерва три аспекта на дарителството - даряване на пари, даряване на време (доброволчество) и оказване на помощ на непознат.

Изследването установява, че всеки десети в България е направил финансово дарение през последния месец.  Това е повече от дарителството в Русия (7%) и Украйна (7%), но по-малко от Словакия (37%), Полша (28%) и Унгария (26%).

Само 4% от българите казват, че са помогнали, предоставяйки доброволен труд.

Изследването установява, че Австралия е най-щедрата държава на света. На второ място е Ирландия. На челните места в класацията за дарения са и Канада, Нова Зеландия и САЩ.

Навсякъде по света жените даряват повече пари, отколкото мъжете, но мъжете са по-склонни да работят като доброволци и да помогнат на непознат в нужда.

През последните пет години сред 16-24 годишните вероятността да дарят средства е с 10% по-малко спрямо хората над 50 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови