Врътват кранчето на цели ромски махали

13 ноември 2012 в 13:45 2061 1

Искат 40 декара разширяване на
Искат 40 декара разширяване на "Столипиново". СНИМКА: БГНЕС

Ромският квартал на Казанлък ще остане без вода заради системно неплащане на сметки.

Над 10 години в ромската махала "Кармен" водата се ползва безплатно, време е беззаконията да спрат, закани се ръководителят на местното ВиК инж. Тотьо Ангелов, цитиран от БГНЕС.

Започва мащабна акция, живеещите в квартала да заплащат потребената вода. "Няма значение ром ли е, българин ли е. Нямам нищо против ромите", посочи инж. Ангелов. Той изтъкна и другата причина за спирането на водата: " На безводие тази година, на което е подложена цялата страна, да има такова голяма пилеене на вода от ромите, а ние да се чудим откъде да вземем вода, за да няма режим на водата".

Ромите от квартала заявиха, че абсолютно нищо не могат да направят. "Не можем да си водим децата на училище мръсни. Спираме децата да ходят на училище, а искат да се образоваме. Много мръсотия, много болни хора имаме. Целите входове миришат, апартаментите миришат. Ще пламне някоя епидемия, ще пламне целият град", сподели възмутен ром.

 Друга ромка се оплака, че детето й е с диария, лежало е в болница в Стара Загора, но след като е било изписано наново имало разстройство. "Защото няма с какво да мием. Биберони, шишета, тук да чакаш на опашка за тая промишлена вода, посочи тя единственият кран, от който ромите могат да си набавят вода.

 Подобни акции със спирането на вода стартират и в други ромски квартали в старозагорска област. Намалено е водоподаването в ромската махала в Мъглиж, предстои вземане на подобни мерки в кварталите в Гурково и други населени места, в които има махали, населени предимно с роми, които в продължение на години не са плащали консумираната вода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки