Цветанов: След 10 години 23% от трудовото население ще са роми

Последна промяна на 12 ноември 2012 в 21:07 3793 18

Здравният министър Десислава Атанасова и вътрешният министър Цветан Цветанов. Снимка: МЗ
Здравният министър Десислава Атанасова и вътрешният министър Цветан Цветанов. Снимка: МЗ

Трябва да интегрираме ромите, защото след 10 години те ще са една четвърт от българското население в трудоспособна възраст.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на форум за интегрирането на ромите в България. 

"Според изследване на Световната банка към 2020 г. 23% от трудовото население в страната ще бъдат роми. Ако ние не реализираме тази стратегия, ще трябва да отделяме средства, за да компенсираме това, което сме пропуснали", обясни Цветанов.

Тъй като дейностите, свързани с ромите, в последните десет години не са дали резултат, стратегията предлагала един различен начин на действие.

Новото в настоящата стратегия, която обхваща периода 2012-2020 г., е интегрираният подход, обясни секретарят на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет Росица Иванова.

Например ако в населените места с ромско население са организирани медицински прегледи, като идват хората, можем да им кажем и че ей там има училище и да ги насочим да ходят или да водят децата си, посочи Иванова.

Предвидено е освен това стратегията да стане по-гъвкава, допълни Иванова. Тя предвижда областно планиране и конкретните мерки ще се избират в зависимост от особеностите по места. 

Началото беше поставено в Перник с мобилни медицински екипи за генекологични и педиатрични прегледи. През следващия месец и половина безплатни прегледи ще има в още 40 населени места. 

Пред мобилните единици в кв. "Рудничар" в миньорския град се бяха събрали група роми, които обясниха, че са дошли, след като видели обяви за безплатните прегледи - това доказва, че са грамотни, подчертаха нееднократно те.

Имали лични лекари, но нямали пари да заплатят потребителската такса и затова идвали да се възползват от безплатните прегледи. Жените и децата вече били прегледани и всички били здрави.  

Заварихме по един пациент във всяка от мобилните единици. След снимки с министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и депутатката Ирена Соколова, инициатор на форума, ромите получиха вафли и питка и след десетина минути вече се бяха разотишли. 

Министър Атанасова обясни, че гордостта на стратегията за интегриране на роми са здравните медиатори, тъй като тяхното участие било от изключителна важност. През тази година те били 109, а за следващата е предвидено да са 130. 

"Те са лястовиците, на които разчитаме за разширяването на мрежата", каза Главният здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев. 

Ромите пред мобилните единици обаче заявиха, че никога не са се срещали със здравен медиатор. 

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.11 2012 в 15:37

???????

15.11 2012 в 12:57

Моля ви, не се насъсквайте срещу ромите - това е фашизоидна стратегия на сегашното управление за настройване на хората.

15.11 2012 в 12:56

Откакто е приел фашизма за своя идеология.

13.11 2012 в 23:00

Изпитано практически с кучето. И Буш го е изпитал:

И по същата система двойката им се заема
чрез дресура да оправи кучешките криви нрави.
След урока, але-хоп, мил е Цап и мил е Цоп.
Пряка полза се почувства от науки и изкуства.

13.11 2012 в 14:31

Сега разбра дедо ви поп, откъде Wattie е усвоил тъй успешно основите на педагогиката.

13.11 2012 в 14:27

А пък ефекта на масовата расова омраза сигурно е, че гетото в определен момент ще се самоизпари във въдуха? Няма расист, с когото да съм говорила и да не е намесил пари в цялата работа, сякаш тези дето не сме цигани сме милиардери...
Той Wattie го каза много точно в едно от мненията си, ама плюене да пада. Купон.

13.11 2012 в 12:51

Когато на входа на една система трябва да вкараш повече отколкото получаваш на изхода, се казва че процесът е нерентабилен, ими там к.п.д.-то е отрицателно, в каквато искаш терминология. Популацията се увеличава, а успешно социализираните - не. Иначе казано, котелът за претопяване не работи. Не и когато се грее с пачки. Това е то ефекта на гетото. Колкото и пари да вкараш там, те вътре някак се преразпределят, изчезват, а общата енергия на системата не се увеличава. Не работи.
Въпреки това, никой от стенещите и плачещите за гетата, не се и опитва да създаде нужните условия, за да тръгне устойчива самостоятелна и рентабилна реакция. А именно - минимално неблагоприятните условия, които принуждават към движение, без да го правят изначално безперспективно. Примерно това, на което казваш образование чрез труд, само че там трябват още един куп неща, за които тия, които твърдят че движат въпроса, очевидно не са и чували. И не искат да чуят, понеже не им пука дали ще решат проблема, понеже това пък е трудна работа. Не е като инфантилния хуманизъм, който иска само гръмки стонове, които осигуряват тлъсти хонорари, независимо от отрицателните резултати.

13.11 2012 в 08:44

А "мерките" от статията са плачевно смешни. Даваш му да се прегледа безплатно - бива, щом е безплатно сигурно ще отиде. И какво... казваш му "абе, знаеш ли, че ей там има училище за твоите чавета".

Очаквате Манго да се плесне и да каже "лелеееее, аз цял живот го търсих туй училище, добре че ми казахте и спасихте живота на децата ми - сега те ще могат да отидат и да се интегрират".

Преди това не е знаел къде се намира училището, затова не ги е пратил. Хихихихи...

С добро да учиш този, който не желае, просто не става пичове, забравете я тая евроГейска и хамериканска глупост. Най-хубаво го е описал Вилхелм Буш:

...
Вика таткото: "Ще хвана късо двамата хайвана!
Грижи трябват за доброто, злото никне си самото."

И на училище ги праща като мярка подходяща.

Там учител от катедра дума им с усмивка ведра:
"Щастлив съм, че дойдохте тука, юнаци, жадни за наука,
което явно си личи по втренчените ви очи.
Велика сила са четмото и математиката, щото
прилагането им ни дава не само благо, но и слава!
Това е първо, има второ: човек не ще напредне скоро
с наука само, а ще спре, ако не се държи добре,
бъдете мили и любезни! В главите ви това да влезне!
Предишното го зарежете, подайте си ръце, кажете:
"Умът ни вече стана бистър, така е господин магистър!"

Паул смига, Петер смига:
„Тоя май изкукурига!"

Чака полза господинът, а те от смях ще се поминат.
Изсумтява педагогът - явно с тоз подход не могат!

„Понеже, както проличава, у вас изгражда се представа,
че аз съм старец изкопаем, представата ще оправдаем:
тоягата от памтивека душата твърда прави мека!"

Както бърже сменя тона, бърже бърка под балтона,
вади като ятаган пръчка жилава от дрян
и започва да пердаши непослушниците наши
чак додето те се сгушат най-покорно да го слушат.

Запитва ги с усмивка мила "Науката не е ли сила?

,,Главите ни са вече бистри така е, господин магистре!"

На учителя похватът старомоден май го смятат,
но безспорно подобрява на немирниците нрава...

13.11 2012 в 08:29

Това не винаги е така. Питай един чеченец дали се определя като "гражданин на Руската федерация". Питай един Косовски албанец дали се е самоопределял като "гражданин на република Югославия" (преди да се разпадне).

За да си пълноправен гражданин на една държава (да имаш национална принадлежност към нея) трябва да са спазени някои минимални критерии:

1. Да се самоопределяш като такъв;
2. Да спазваш законите на тази държава.

Циганите не отговарят на тези два критерия. Те се самоопределят като арлии, ерлии, йерлидес, сепетчии, бургуджии, калайджии, дръндари, серви, влахурия, патринаря, калайджии, влахи, джамбази, лахоря, гурбети, чергари, аурари, мачвая, ловари, дирзара, мачшаря, калдераши, рудари, беяши, урсари/мечкари, лингурари и гурвари... всичко друго но не и "българи". Те нас ни наричат "българи", което ще може да се преведе като "всички останали".

Но това не е всичко. За съжаление, подобно на евреите, които наричат всичко останало "гоя", при циганите отношението е същото. Тяхната "гоя" (в случая "българите") е пренебрежителна дума. За тях ние сме втора ръка хора. Да, имаме възможности и сме много по-богати от тях, но за тях това е така, защото ние едва ли не сме ги експлоатирали и ограбвали. Съответно те са си самосъздали моралното чувство, че като грабят от нас си връщат ограбеното. И го правят без скруполи, защото за тях нашите закони не са техните закони.

Усещаш ли накъде се отива по този път? Те отдавна са си създали държава в държавата. Сами не се самоопределят като "българи". А законите ги спазват дотолкова, доколкото ги принуждаваме да го правят. Но в тях няма чувство за принадлежност към република България.

Единственият ни шанс да не стане това, което стана с Косово, е да работим методично с тази група и да им демонстрираме с добри примери, че да бъдеш гражданин на република България им носи повече ползи и е по-хубаво, отколкото да си циганин.

Това обаче няма как да стане, след като самите българи не харесват гражданството и държавата си.

13.11 2012 в 08:03

Стефане,

Тези, които учат и работят наистина са изчезващо малко изключение, НО то е такова просто защото един образован циганин рано или късно се отцепва от стадото си, вписва се сред останалите и престава да бъде циганин!

С други думи тази малка група от работещи и учещи цигани непрекъснато се захранва с нови и нови "кадри". И винаги остава малка, защото много бързо хората я напускат.

Няма образован човек, който да желае да живее в среда от духовна нищета. Няма и човек, който да изкарва пари с честен труд, който да желае да живее в среда от крадци и несретници.

Проблемът обаче е, че тези процеси не вървят с темповете и ритъма, с който желаем да стават. Старата парадигма "да им дадем пари, за да имат шанс" очевидно не проработи. Идеята й беше, че като се дадат пари на малкото образовани сред тях, те ще дръпнат останалите като им дадат пример. Решиха, че малкото образовани сред тях ще инвестират именно сред хората си. Получи се обаче съвсем друго - дадоха им парите и те бързо-бързо избягаха с тях. А в гетото пак остана мизерията. Това беше лесния начин да се пробваме. Не стана.

Сега се върви по тежкия път - с образование чрез икономическа принуда.

И не забравяй, че това, че един проблем столетия наред не е получил решение не значи, че той няма решение.

Но, ако трябва да бъда съвсем честен, трябва да кажа, че не съм убеден, че усилията си струват. Ресурсите, които ще се отделят за интеграция на децата на бай Мангал, може да доведат до "Пирова победа". И накрая, в пълен разрес с всички разбирания за морални норми и толерантност, всички вкупом да кажат "абе, защо ние навремето не направихме едни лагери...". Сещаш се какво имам в предвид.