Цветанов: След 10 години 23% от трудовото население ще са роми

Вероника Шербанова 12 ноември 2012 в 21:07 4710 18

Здравният министър Десислава Атанасова и вътрешният министър Цветан Цветанов. Снимка: МЗ
Здравният министър Десислава Атанасова и вътрешният министър Цветан Цветанов. Снимка: МЗ

Трябва да интегрираме ромите, защото след 10 години те ще са една четвърт от българското население в трудоспособна възраст.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на форум за интегрирането на ромите в България. 

"Според изследване на Световната банка към 2020 г. 23% от трудовото население в страната ще бъдат роми. Ако ние не реализираме тази стратегия, ще трябва да отделяме средства, за да компенсираме това, което сме пропуснали", обясни Цветанов.

Тъй като дейностите, свързани с ромите, в последните десет години не са дали резултат, стратегията предлагала един различен начин на действие.

Новото в настоящата стратегия, която обхваща периода 2012-2020 г., е интегрираният подход, обясни секретарят на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет Росица Иванова.

Например ако в населените места с ромско население са организирани медицински прегледи, като идват хората, можем да им кажем и че ей там има училище и да ги насочим да ходят или да водят децата си, посочи Иванова.

Предвидено е освен това стратегията да стане по-гъвкава, допълни Иванова. Тя предвижда областно планиране и конкретните мерки ще се избират в зависимост от особеностите по места. 

Началото беше поставено в Перник с мобилни медицински екипи за генекологични и педиатрични прегледи. През следващия месец и половина безплатни прегледи ще има в още 40 населени места. 

Пред мобилните единици в кв. "Рудничар" в миньорския град се бяха събрали група роми, които обясниха, че са дошли, след като видели обяви за безплатните прегледи - това доказва, че са грамотни, подчертаха нееднократно те.

Имали лични лекари, но нямали пари да заплатят потребителската такса и затова идвали да се възползват от безплатните прегледи. Жените и децата вече били прегледани и всички били здрави.  

Заварихме по един пациент във всяка от мобилните единици. След снимки с министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и депутатката Ирена Соколова, инициатор на форума, ромите получиха вафли и питка и след десетина минути вече се бяха разотишли. 

Министър Атанасова обясни, че гордостта на стратегията за интегриране на роми са здравните медиатори, тъй като тяхното участие било от изключителна важност. През тази година те били 109, а за следващата е предвидено да са 130. 

"Те са лястовиците, на които разчитаме за разширяването на мрежата", каза Главният здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев. 

Ромите пред мобилните единици обаче заявиха, че никога не са се срещали със здравен медиатор. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews