39 души болни от хепатит А в Трън

Вероника Шербанова 09 ноември 2012 в 16:20 1106 0

Над 3500 болни от хепатит през последните три месеца, Снимка: БГНЕС, архив
Над 3500 болни от хепатит през последните три месеца, Снимка: БГНЕС, архив

37 деца и двама възрастни в Трън са болни от остър вирусен хепатит А, съобщи dnevnik.bg. От началото на ноември до момента са регистрирани пет нови случая.

Болните деца са роми на възраст между 5 и 19 години, обясниха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). 16 от тях учат в СОУ „Гео Милев“ в Трън, а други три деца посещават детска градина „Ален мак“.

Детското заведение е поставено под карантина и няма да се приемат нови деца до изтичането на инкубационния период, уточниха от РЗИ.

319 души са имали контакт със заразените от остър вирусен хепатит А. Те трябва да бъдат наблюдавани през следващите 30 дни.

От началото на ноември са установени и два случая на болни от хепатит в Перник. Става въпрос за 22-годишна жена и момче на 12 години, казаха още от РЗИ. По думите им няма връзка между болните в двата града.

Болните от хепатит А в България в момента са над 3500 души. Това заяви в края на октомври главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Епидемични взривове на хепатит А има в София, Перник, Ихтиман, Видин, повишена е заболеваемостта в Бургас.

Обикновено пикът на „болестта на мръсните ръце“ е през октомври и ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!