Опозицията с искания към ГЕРБ за Изборния кодекс

Елица Мартинова 23 януари 2013 в 13:19 1706 0

Лютви Местан и Сергей Станишев, Снимка: БГНЕС, Архив
Лютви Местан и Сергей Станишев, Снимка: БГНЕС, Архив

ДПС и „Коалиция за България“ отправиха шест искания към ГЕРБ, за да продължат дебатите по Изборния кодекс, които в края на миналата година бяха прекъснати и останаха без резултат.

Исканията бяха представени от лидерите на двете парламентарни групи – Лютви Местан и Сергей Станишев, след като двамата се срещнаха с посланиците на ЕС и НАТО, които бяха на посещение в парламента. Дипломатите са на визита в България, в рамките на която ще се срещнат с опозиционни лидери и с управляващите от ГЕРБ.

Основното искане на опозицията остава непроменено – всеки член на избирателните комисии да си тръгва със заверен и подпечатан оригинал от протокола с изборните резултати.

В края на миналата година Искра Фидосова определи това искане като опит за бламиране на парламентарните избори. Според нея опозицията иска оригинален екземпляр за всеки член в комисията, за да може да се възползва, ако случайно бъдат допуснат печатни грешки.

„Ние предупредихме посланиците, че ГЕРБ най-вероятно няма да се съгласят. Забележете, те изразиха готовност да купят над 12 000 копирни машини, колкото са избирателните секции, вместо да дадат оригинални копия на членовете в комисията. Не се ли чудите защо?“, попита Лютви Местан.

ДПС и „Коалиция за България“ настояват за законови промени, които да гарантират председателят или зам.-председателят на всяка комисия да бъде член на опозицията.

Те са убедени още, че за да се гарантира сигурността на изборните резултати, наблюдателите трябва да следят всички изборни фази, включително и нанасянето на изборните данни.

Четвъртото искане на опозицията е всички актове на Централната избирателна комисия да подлежат на обжалване.

Станишев и Местан настояват още изборните книжа да не се съхраняват в областните администрации, защото по думите им „те са изцяло зависими от настоящия министър-председател Бойко Борисов“.

Последното изискване, което опозиционните лидери представиха, е да се актуализират изборните списъци, защото според тях броят на гражданите с право на глас е „подозрително висок“.

Обявените шест изисквания Местан и Станишев нарекоха „необходим екзистенц минимум“, без който дебатите по Изборния кодекс не могат да продължат.

Двамата съобщиха още, че са помолили посланиците за пълно наблюдение на предстоящите парламентарни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!