Вотът на недоверие ще се гледа в сряда

Елица Мартинова 14 октомври 2013 в 10:45 1784 6

Михаил Миков, Снимка: БГНЕС
Михаил Миков, Снимка: БГНЕС

Дебатът по вота на недоверие към кабинета „Орешарски“ ще се проведе в сряда.

Това съобщи председателят на Народното събрание Михаил Миков преди началото на семинара, организиран от Регионалния секретариат за Парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа.

Това, по същество, е вторият вот на недоверие към кабинета „Орешарски“ само в рамките на месец. Проекторешението бе внесено от ГЕРБ миналия четвъртък, а като мотив в него е посочен „провалът в политиката на регионалното развитие и инфраструктурата“.

Според процедурата в сряда ще се проведе дебатът, в рамките на който вносителите на вота от ГЕРБ трябва обяснят мотивите си за него. В пленарната зала трябва да бъдат още премиерът Орешарски и министър Десислава Терзиева, тъй като аргументите на вота касаят политиките в нейния ресор. Орешарски, Терзиева и парламентарните групи, подкрепящи кабинета, трябва да представят анализ в защита на правителството.

Самото гласуване трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след дискусиите.

Първият вот на недоверие към кабинета бе мотивиран с „провала на Министерството на инвестиционното проектиране“. Съществен дебат по него обаче не се състоя. Председателят Миков бе принуден да прибегне до трик, за да осигури кворум в пленарната зала, тъй като „Атака“ бяха в Брюксел, а ГЕРБ бойкотираха работата на парламента.

В крайна сметка по време на дискусиите бившите управляващи не представиха аргументите си за вота, а поради липса на кворум и в следващото заседание гласуването бе отложено за следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови