Сирийски бежанци се погнусиха от дома във Враждебна (снимки)

OFFNews 20 септември 2013 в 16:31 6131 28

Домът във Враждебна. Снимка: Фейсбук
Домът във Враждебна. Снимка: Фейсбук

Около 130 души от Сирия са настанени от вчера в сградата на някогашен интернат за деца в столичния кв. Враждебна. До вечерта обаче бежанците отказваха да влязат в стаите заради мизерните условия.

"Едно бягство струва скъпо. Избягахме в Турция, но там не беше добре за нас. Дойдохме тук. Искаме Европейския съюз да ни помогне. Но в тази сграда не може да се живее, вътре е толкова мръсно и отврътително. Децата ни ще се разболеят", разказа млад бежанец пред bTV.

Настроенията на хората от Враждебна спрямо бежанците също са враждебни. Местните жители не искат чужденците в близост до домовете си.

Междувременно кметът на район Кремиковци Ивайло Панев заяви пред, че обстановката там е спокойна, но хората са негативно настроени към бежанците. В момента в интерната във Враждебна има около 130 души. "Важно е да запазим сигурността и спокойствието на хората", заяви Панев.

До преди 10 години в сградата са живяли деца в неравностойно положение. След затварянето на дома, той е бил оставен на произвола и е напълно занемарен. Преди няколко дни в старите стаи са монтирани легла. От Агенцията за бежанците коментираха, че чужденците били недоволни, защото идвали от място с по-добри условия - станция на МВР в Стрелча.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!