ВЕИ-инвеститори на протест по фланелки с лика на Семерджиев

08 октомври 2012 в 07:23 1449 0

Пореден протест на производителите на енергия от възобновяеми източници се проведе днес в София.Снимка: Сергей Антонов
Пореден протест на производителите на енергия от възобновяеми източници се проведе днес в София.Снимка: Сергей Антонов

Трети пореден протест на инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) срещу нововъведената такса "достъп" се проведе днес в София. 

Този път акцията на ВЕИ - производителите се оказа най-малобройна, като в нея се включиха едва около 200 души. За сметка на това, този път протестиращите се оказаха и най-организирани - всички излязоха със "зелени" фланелки с портрета-колаж на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев с брадва в ръка.

Лозунгът на фланелките вече е познат от плакатите по време на първите два протеста и гласеше ироничния призив от страна на шефа на регулатора: "Dear Investors, Welcome!" ("Драги инвеститори, добре дошли!"). 

"Въоръжени" с лика на Семерджиев по фланелките си, точно в 9.00 часа протестиращите тръгнаха от сградата на ДКЕВР и преминаха стотина метра по бул. "Дондуков" до сградата на Министерския съвет (МС). Демонстрацията за пореден път бе насочена срещу таксата за достъп до мрежата (т.нар. "цена за достъп"), въведена единствено за производителите на електроенергия от слънце, вятър, вода и биомаса. 

Исканията на протестиращите и лозунгите им пък останаха същите . Те протестираха срещу решение No33 на ДКЕВР за прибързаното въвеждане на таксата. Според тях то е дискриминационно и незаконосъобразно и изправя пред фалит фирми от сектора, тъй като ги принуждава да прехвърлят между 10% и 39% от приходите си на трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) у нас. 

Организаторите на протеста заявиха още, че определянето на цена за достъп до мрежата облагодетелства ЕРП-тата и е индикация за наличие на картелно споразумение. Дни след влизането в сила на решението Народното събрание (НС) потвърди, че ще разгледа темата в рамките на публично изслушване на председателя на регулатора Ангел Семерджиев в новосформираната след първия скандал със "зелената" енергия (след влизането в сила на по-ниски изкупни цени - бел. ред.) това лято "Комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР". 

Самият Ангел Семерджиев обаче на миналото заседание за пореден път увери журналистите, че не смята да се среща и да обсъжда ситуацията с ВЕИ-производителите и че не се страхува от санкциите на Еврокомисията (ЕК), които могат да последват, ако в Брюксел обърнат внимание на жалбата им срещу въведената такса. Междувременно, председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов съобщи за OFFNews.bg, че днес се намира в Лондон на среща с еврокомисаря по климата Кони Хедегаард, с която обсъжда проблемите на "зелените" инвеститори у нас. 

 

Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков