Възпяват магистралите във филми за милион

Симона Костадинова 21 май 2013 в 17:01 6064 23

Магистрала
Магистрала "Тракия" - като на кино. Снимка: БГНЕС

Конкурс за създаване на 6 документални филма, посветени на автомагистралите на стойност 989 520 лв обяви министерство на транспорта.  Филмите ще са посветени на големите инфраструктурни проекти в България, изпълнявани с европейски средства - магистралите, софийското метро и жп-трасетата. Финансирането е по Оперативна програма „Транспорт”.

От министерството изискват всеки филм да бъде тиражиран на DVD в 5 000 броя, като всеки филм се изработва с английско и българско аудио.

Първата задача е създаване на два филма за строителството на основни отсечките на трансевропейски коридори в страната - доизграждането на магистралите „Тракия” и „Марица”, модернизацията на пътя София – Калотина, строежът на магистрала „Струма” и на околовръстните пътища на Враца и Монтана.

Втората задача е създаването на два филма за подобряването на жп-инфраструктура в страната. Първият е за линиите Септември - Пловдив и Пловдив – Бургас, и за модернизацията на гарите по тях. Вторият е за ремонта на линията Димитровград – Свиленград.

Останалите позиции в поръчката са за филми за софийското метро и за морските и вътрешните водни пътища.

Министерството ще обяви победителите в търга на 12 юли.

От ведомството коментираха пред OFFNews, че тази комуникационна част, свързана с големите инфрастуктурни проекти, е заложена още при създаването на оперативната програма. "Европейският данъкоплатец плаща и иска да знае къде отиват парите му" - така от пресцентъра на транспорта мотивираха нуждата от информационни филми. За разлика от други оперативни програми, в този случай посланието не цели да привлече инициатива на бизнеса и гражданите. То цели единствено българският гражданин да е наясно, че въпросната инфраструктура е изградена със средства от Европейския съюз, обясниха от министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews