Във Враца бавят храните за бедни

Нели Чолашка 23 ноември 2012 в 08:18 1767 1

БЧК раздава храни за бедните. Снимка: БГНЕС
БЧК раздава храни за бедните. Снимка: БГНЕС

Нито едно село във Врачанска област не е получило втория транш от хранителни продукти заради забавени доставки до складовете на БЧК, съобщи БНТ.

Раздаването на близо 53 килограма храни за бедните започна в почти цялата страна на 5 ноември и трябваше вече да е приключило. Тогава беше обяснено, че продуктите ще се забавят само в 6 области - София-град, Благоевград, Пазарджик, Хасково, Монтана и Плевен. 

Раздаването на втория транш от продукти беше предшествано от скандал - Агенцията по храните откри гъгрици в боба и блокира една част от него. Хората, които бяха получили боб при първото раздаване на хранителни продукти, се оплакаха, че той трябва да се вари цял ден.

Помощите за бедни се раздават по програма “Благотворителност”, финансирана от Европейския съюз. Изпълнител на програмата е Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), а помощите се раздават от БЧК.

В края на лятото от ДФЗ се похвалиха, че са привлекли допълнителен ресурс от 14 млн. евро за храни за бедните. Отделно от тази сума България е получила 4 183 873 евро под формата на интервенционен ечемик от Великобритания и Финландия.

ДФЗ направи 3 обществени поръчки за общо 15 продукта, като последната беше за инстантно кафе с екстракт от цикория (Инка) и мед.  Поръчката за Инка, както и за още 8 продукта, спечели едноличен търговец – ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков”. Инката се доставя на цена от близо 20 лв. за килограм. Това е най-луксозната Инка, обясни доставчикът Георги Цанков. Той доставя и боба.

От Български червен кръст призоваха всички правоимащи да не губят търпение и да не пропускат да си получат помощите. 

Продуктите, които всеки ще получи по втория транш, са: брашно – 5 кг; ориз – 5,5 кг; спагети -1,5 кг; макарони – 0,800 кг; бисквити – 0,200 кг; захар – 8 кг; олио – 7 л; леща -12 кг; конфитюр-2 кг; картофено пюре – 1 кг; пчелен мед – 1,5 кг; кафе – 0,250; боб – 8 кг (общо – 52, 750 кг.).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови