200 лв. глоба за бащата, държал децата си под ключ

Вероника Шербанова 22 януари 2013 в 18:05 1856 0

Димитър Дюлгеров с четирите си деца. Снимка: plovdiv-online.com
Димитър Дюлгеров с четирите си деца. Снимка: plovdiv-online.com

Бащата, който държал децата си под ключ, е бил глобен с 200 лева, защото не ги пускал на училище, съобщи bTV.

Димитър Дюлгеров е бил глобен два пъти, защото не е пускал четирите си деца на училище. Първата глоба на стойност 50 лв. му е наложена през декември 2009 г., заяви зам.-кметът на Ловеч Пламен Петков.

Същата година децата са били записани на училище в Летница. Изготвен им е индивидуален план на обучение, но родителите така и не пуснали децата на училище. По думите на началника на Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч Райко Райков родителите нееднократно отхвърлили различни варианти за обучение на четирите деца.

През ноември 2010 г. общинската администрация изпраща на бащата акт за повторно нарушение на стойност 150 лв. Дюлгеров подписал акта с думите „Няма да ви дам децата си. Правете, каквото искате“.

Майката на децата Елена Дюлгерова е подала сигнал за насилие над децата от страна на баща им на 11 януари. Няколко дни по-късно от дома бяха изведени три от децата, които са непълнолетни. Четвъртото дете е на 19 години и все още живее при баща си.

Майката разказа, че Димитър Дюлгеров е биел и нея, и децата и не им е позволявал да излизат от вкъщи. Дюлгеров ги е настройвал срещу външния свят, обучавал ги е сам, като е наблягал най-много на играта на шах.

Той е лекар и е работил в университетската болница в Плевен, но е бил уволнен преди 10 години, разказа още съпругата му. Тя е издържала семейството с парите, които печели в Англия. Уволнението отключва у Дюлгеров манията да изолира себе си и семейството от околния свят.

През 2011 г. Ловешкият окръжен съд постановява ограничаване на родителските права на Дюлгерови. Според решението децата трябва да бъдат преместени в Център за настаняване от семеен тип, като се позволява личен контакт с родителите.

Решението не е влязло в сила заради отпор от страна на родителите. На 16 февруари ще се проведе открито съдебно заседание, което ще реши съдбата на трите деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!