Вальо Бореца остава в ареста, стресирал жертвата си

Юлиан Христов 03 февруари 2012 в 15:16 1929 0

Валентин Янев. Снимка: БГНЕС
Валентин Янев. Снимка: БГНЕС

Валентин Янев, познат с прякора Бореца, остава окончателно в ареста, реши днес спецапелативният съд. Янев беше задържан по обвинение за рекет и изнудване на Димитър Велев при акцията на МВР Р.А.Л.И.Ц.А.

Заседанието на съда беше открито, въпреки приложените доказателства от специални разузнавателни средства. Макар да се приема, че няма опасност Янев да се укрие, съдебният състав е на мнение, че ако е на свобода той може да извърши друго престъпление. От събраните доказателства, според съда, може да се твърди, че Янев е заплашвал Велев. С думите, че ще запали колата, гаража и къщата на Велев, Янев го притискал да му даде 3800 лева.

Според представената в съда психиатрична експертиза заплахите на Янев са довели Велев до „трайно стресово състояние“. И прокуратурата се позова на съдебната експертиза, за да посочи, че Димитър Велев е изпитвал „истинско, действително чувство на застрашеност“.

Адвокатът на Янев-Лъчезар Таков коментира, че в случая става дума за неуредени финансови взаимоотношения, като Велев дължал пари на Янев. Той поддържа тезата си, че Янев е внасял пари за осигуровки и тези пари е трябвало да му бъдат възстановени.

Вальо Бореца бе арестуван на 26 януари. Заедно с бяха задържани още четири лица. Петимата са изнудвали мъж за 3 000 лева и са отправили заплахи за убийство. Групата е задържана в момента на получаване на парите. Операцията под кодовото име „Р.А.Л.И.Ц.А." е съкращение на - рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия.

Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че съвпадението с първото име на съдията, която е освободила Янев от ареста, е чиста случайност. От Съюза на съдиите в България реагираха гневно, защото според тях това е явна агресия срещу съсловието. В подкрепа на това те припомниха, че преди година министърът се закани да кръщава полицейските операции с имена на съдии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови