Няма да проверяват съдии за връзки с организираната престъпност

Юлиан Христов 02 февруари 2012 в 12:07 1041 0

Борис Велчев. Снимка: ВКП
Борис Велчев. Снимка: ВКП

Прокуратурата няма да проверява твърденията на вътрешния министър Цветан Цветанов за това, че сегашният председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова е действала в услуга на организираната престъпност.

Това стана ясно от думите на главния прокурор Борис Велчев преди заседанието на ВСС.

Преди около седмица трима бивши председатели на ССБ поискаха главният прокурор да разпореди проверка заради твърденията на вътрешния министър. Тогава Цветанов коментира в това интервю, че става дума за забавени мотиви за дело срещу Васил Маникатов, който той определи като „емблематична фигура за наркотрафика“.

„Прокуратурата не проверява оценки и думи, а само факти. Ако МВР има данни за връзка на Мирослава Тодорова с организираната престъпност, ведомството трябва да ги предаде на прокуратурата. Ако става дума за оценки, това са съвсем други неща, в които, моля ви, да не ме замесвате“, призова главният прокурор.

Що се отнася до конкретното дело срещу Васил Маникатов, който бе освободен, след като излежа присъдата си, тъй като не му бе наложена мярка за неотклонение, макар да имаше и друга присъда, Велчев призна, че има липса на координация между отделни прокурори.

Велчев призна, че има проблем в комуникацията между прокурорите, които разследват свързани помежду си дела. Обвинител номер едно обясни, че от понеделник този проблем е бил разрешен със специална инструкция.

Днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отрече пред журналисти твърденията, че полицейската операция „Р.А.Л.И.Ц.А.“ има общо с името на съдията от СГС Ралица Манолова. „Няма как и да си помислим да кръщаваме операциите на дадени съдии“, каза министърът. По думите му абревиатурата на операцията е била свързана с профила на задържания Валентин Янев-Бореца. „Проблем е, ако някой се припознава“, добави Цветанов.

Винаги съм се водил единствено от интереса на обществото и държавата, с огромно уважение към съдиите и прокурорите. В немалко случаи, за формата и начина за предизвикване на някакво противопоставяне между МВР и съда, което се тълкува от някои представители на съдебната система, мога категорично да заявя, че винаги съм се водил единствено от интереса на обществото и държавата, и с огромно уважение към съдиите и прокурорите. Защото в съвместната ни работа това, което трябва да бъде водещо, е върховенството на закона. Иначе няма как да бъдем ефективни и да отговорим на добрите практики и препоръки, които се дават за България през последните години – каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!