Quantcast

Уволниха шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина

Последна промяна на 07 октомври 2013 в 22:14 2355 1

Павел Александров. Снимка: БГНЕС
Павел Александров. Снимка: БГНЕС

Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров е уволнен.

След проверка Инспекторатът на Министерство на здравеопазването е констатирал нарушения във фонда.

От Инспектората на здравното министерство предлагат да бъде сезирана "Главна инспекция по труда", както и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Фондът е създаден, за да помага и организационно и финансово за лечението на деца до 18 години в чужбина.

От октомври 2010 година до днес негов директор беше Павел Александров.

В чл. 10 от Правилника за дейността и организацията на работа на Център „Фонд за лечение на деца“ е посочено, че „директорът се атестира на всеки 3 години в срок до 3 месеца след изтичане на срока от предходното атестиране от комисия, определена от министъра на здравеопазването“.  При извършената проверка комисията обаче е установила, че на директора на Фонда не е провеждана атестация и в досието му не се съхранява атестационна карта.

Представените на комисията „доклади на външните експерти“ пък не отговаряли на нормативно установените изисквания и по същество представляват кореспонденция между директора на Фонда и съответния външен експерт с цел предоставяне на становище относно постъпили оферти за закупуване на медицински консумативи и лекарства, относно лечебното заведение, в което да се проведе съответното лечение и т.н.

При извършената проверка на случаен принцип на сключените през 2012 г. и 2013 г. от директора на Фонда граждански договори, комисията е констатирала, че за сключените граждански договори липсва иницииращ документ – предложение за поемане на задължение за сключване на договора, което води до невъзможност за обосноваване на нуждата от поемане на съответното задължение; както и при сключването на гражданските договори не е осъществен предварителен контрол за законосъобразност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2013 в 23:30

Оффнюз, моля ви, обърнете внимание - след като "От октомври 2010 година до днес негов директор беше Павел Александров." как е възможно той да има атестационна карта и атестация в досието си, при положение, че въпросната процедура се извърша на 3 години в срок от три месеца?!?

"В чл. 10 от Правилника за дейността и организацията на работа на Център „Фонд за лечение на деца“ е посочено, че „директорът се атестира на всеки 3 години в срок до 3 месеца след изтичане на срока от предходното атестиране от комисия, определена от министъра на здравеопазването“. При извършената проверка комисията обаче е установила, че на директора на Фонда не е провеждана атестация и в досието му не се съхранява атестационна карта."