Управляващите не се отказват от данъка върху лихвите

12 октомври 2012 в 09:25 2053 3

Менда Стоянова и Симеон Дянков след среща със сините. Снимка: БГНЕС
Менда Стоянова и Симеон Дянков след среща със сините. Снимка: БГНЕС

Председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова и зам.-министърът на финансите Владислав Горанов яростно защитаваха тази сутрин идеята да се въведе данък върху лихвите от депозитите.

Чрез този данък ще се премахне една несправедливост, стимулира се потреблението и се помага за баланса на сметките, които правим, заяви Горанов в интервю за БНТ. 

По думите му с тези пари ще се осигурят допълнителните средства, предвидени в бюджета, за  пенсии, култура, здравеопазване. Това оборва думите на финансовия министър Симеон Дянков, който беше категоричен в сряда, че и без прихода от данъка върху лихвите бюджетът се вързва, но той се въвеждал заради съществуваща в момента несправедливост.

Относно банковата тайна Горанов обясни, че банките щели да пращат данни на НАП само за лихвите по сметките и това не било разкриване на банковата тайна.

Менда Стоянова обяви в интервю за bTV, че ГЕРБ няма намерение да се откаже от новия налог. Тя го защити с думите:

Основната тежест ще поемат заможните хора, които ще покрият тези 120 млн. лева, които очакваме да съберем. 26 млрд. лева се събрани в до един милион сметки, които ще покрият тази сума от 120 млн. лева. Смятам, че не би следвало да се върне лентата назад. По-голямата част от парите ще дойдат от малко на брой сметки.”

Стоянова уточни, че става въпрос за облагане на лихвите от депозитите и това няма да засегне сметките, по които се плащат заплатите.  

”Важно е да разясним, че у нас има около 9 млн. сметки, които държат до 1 млрд. лева. Говорим за остатъци по сметките на хората по кредитни карти. Това няма да е обект на облагане. Сумите по картата за заплата няма да облагат", категорична беше депутатката от ГЕРБ.

Икономистът Георги Ангелов също в интервю за bTV предупреди, че банките могат да намерят вратички, с които да помогнат на вложителите да избегнат данъка.

”Какво се случи в Румъния, след като бе въведен такъв налог. Банките измислиха други финансови инструменти, при които депозитът не се води депозит и не се получава лихва, а добавка. За да се случи нещо подобно и у нас, е важна да се види точна какъв текст ще бъде записан в закона. Как ще бъде формулиран. След това вече може да се коментира как и какво”, обясни Ангелов. 

Той напомни, че България е най-бедната държава в Европейския съюз. "Такъв данък има в страни, но те са доста по-развити от нас. Ако се опитваме да се изравним с европейските налози, трябва да въведем още поне 100 данъка”, коментира Ангелов . 

Владислав Горанов разви интересна теза относно замразените от четири години пари за майките за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст.

"Това се прави, за да не се стимулира професията “майка”. Цели да няма изкуствен стимул за задържане вкъщи и майката да предпочете да се върне на трудовия пазар (нищо не спомена за липсата на места в детските ясли - бел. ред.).

Проблемите и спекулациите идват по-скоро от неосигурените, които искат да превърнат социалните плащания в основен свой приходоизточник", обяви зам.-министърът на финансите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика