Дянков все пак сложи данък върху лихвите

Последна промяна на 10 октомври 2012 в 13:52 4153 24

Симеон Дянков, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

От 2013 г. българите ще плащат 10% данък върху лихвите на депозитите в банките, съобщи финансовият министър Симеон Дянков на пресконференция в Министерския съвет.

Това предвижда промяна в Закона за облагането на доходите на физически лица, приета днес от правителството.

Финансовият министър разбрал едва преди месец и половина - в края на четиригодишния си мандат като министър, че такъв налог не се плаща в България.

Липсата му била "несправедлива практика" и водела до това по-богатите в България да плащат по-ниски данъци.

Дянков не се притеснявал, че данъкът би застрашил стабилността на банковата система. "Под 10% от населението има депозити над 20 хил. лева, а за 20 хил. лева ще се плащат 80 лева данък на година", обясни той.

В края на септември в медиите за пръв път се появи информация за подготвяно въвеждане на данък върху лихвите. Тя бе съобщена от финансовото министерство и няколко часа по-късно - отречена пак от МФ.

Дянков отрече, че се прибягва до тази мярка, за да се попълнят дупки в бюджет 2013. От данъка върху лихвите от депозитите държавата щяла да получи 120 млн. лева.

Причината да се въведе този данък е необходимостта от допълнителни средства, с които да се компенсира ръстът на пенсиите и заплатите догодина, обяви шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), с което опроверга Дянков.

„В Европейския съюз има само две държави, подобни на нас. Всички останали не само че облагат дохода от лихви, но го облагат с по-висока ставка от дохода от труд. И аз не виждам нищо лошо в това хората с високи доходи, които са спестявали тези доходи и сега получават лихви от тези доходи, да платят своята част към държавния бюджет", обясни още Стоянова.

Проектозаконът за бюджет 2013 бе приет днес от правителството на редовното му заседание във варианта, внесен от Дянков.

За пръв път той обяви, че е са предвидени и 20-30 млн. лева за провеждането на референдум за АЕЦ "Белене". Те били в резерв, защото парламентарната група на ГЕРБ предложила референдумът да се финансира с част от държавната субсидия за партиите.

Съвсем в духа на предизборната обстановка Дянков обяви, че ако въпросните 20-30 млн. не отидат за референдума, ще бъдат насочени към социални плащания и разходи за здравеопазване, например за лечение на деца в чужбина.

Отсега Дянков даде да се разбере, че е против отпускането на пари за добавки за пенсионерите по Рождество. "За коледни добавки за пенсионерите ще се говори по Коледа, но аз съм против", обяви финансовият министър.

Замразяването на парите за майките при отглеждане на дете от 1- до 2 -годишна възраст на 240 лв. Дянков оправда с факта, че с вдигането на заплатите в държавния сектор се вдигнали с 20% парите на майките за отглеждане на дете до 1 годинка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.10 2012 в 01:40

Има три спестовни влога в различни банки, по около лев и нещо, без движение от началото на 90-те. И още един, наследство от баща ми, десетина лева, на същия хал.
Ако ми остане време, до края на седмицата ще закрия всичките, та и тия стотни от стотинката, да не отидат при дянков.
В деня, в който спестя някой лев, ще го завра там, където дянков няма да го намери, независимо дали това ще е сива, или черна икономика. Но той със сигурност няма да мине през никоя банка.
Ако обаче въпросното лице се нуждае от помощ, то мога да образувам във Фейсбук група "Теглете всичко от банките - те рухват!". Или пък "Помогнете на банките - дянков иска жанвиденова инфлация", и някой ще трябва вече да си подвие опашката, и да се омете. А то прекали с дебелашкия си хумор.

11.10 2012 в 01:25

Ах ти спри да кряскаш, че си досаден. Ако не знаеш - писането с главни букви в интернета, значи крещене.

10.10 2012 в 23:22

НЯМА ПО-ПРОСТ,ПО-БЕДЕН И ГЛУПАВ НАРОД ОТ БЪЛГАРИНА.ТОГАВА МРЕТЕ!!!!!!!

10.10 2012 в 20:37

Браво

10.10 2012 в 16:40

Вие някога чел ли сте този план, наречен "Ран-Ът"? Или предавате директно от кораба-майка?
Не е лошо човек първо да се осведомява и после да говори, иначе се излага.
20 години по-късно още се намират балами да кълват на тоя мит.

10.10 2012 в 16:35

А забравяме ли факта, че "хората с високи доходи, които са спестявали тези доходи", вече са били обложени с 10% данък общ доход???

10.10 2012 в 16:00

Не стига, че дишате безплатно, ами искате и лихви без данък. Да не говорим, че според планът Ран-Ът, отдавна трябваше половината население да гушне босилека или да изчезва по други царства-господарства.
Инати, не стига, че не мрете, за да си изпълним план-Ът, а сега искате да правите пачки от данъците по лихвите.
*
Интересно ми е този финансов сатрап, този пъпчив цървул дава ли си сметка колко депозита на онези 5%, които на практика са собственици на територията, ще се изпарят в чужбина. Сигурно си дава сметка. Само че целта му не са тези 5%, а останалите 6 милиона овце за стригане. Иначе отдавна да е махнал този 10-процентов данък и да е въвел подоходното облагане.

10.10 2012 в 15:52

На него бюджет не му требе...."Великата" му мисъл се вихри постоянно и твори планини от чудеса в ползу Роду:))))

10.10 2012 в 15:45

Непременно ще го попитам как точно смята да обложи лихвите с данък....И дали после ще се налага да плащам допълнително данък простотия на СБЖ, за това, че чета глупотевини от полуграмотни люде в пространството............

10.10 2012 в 15:44

Нямай грижа. Само му дай още един бюджет и ще обложи и лихвите по кредитите. Способен е той.