Дянков все пак сложи данък върху лихвите

Нели Чолашка 10 октомври 2012 в 13:52 4904 24

Симеон Дянков, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

От 2013 г. българите ще плащат 10% данък върху лихвите на депозитите в банките, съобщи финансовият министър Симеон Дянков на пресконференция в Министерския съвет.

Това предвижда промяна в Закона за облагането на доходите на физически лица, приета днес от правителството.

Финансовият министър разбрал едва преди месец и половина - в края на четиригодишния си мандат като министър, че такъв налог не се плаща в България.

Липсата му била "несправедлива практика" и водела до това по-богатите в България да плащат по-ниски данъци.

Дянков не се притеснявал, че данъкът би застрашил стабилността на банковата система. "Под 10% от населението има депозити над 20 хил. лева, а за 20 хил. лева ще се плащат 80 лева данък на година", обясни той.

В края на септември в медиите за пръв път се появи информация за подготвяно въвеждане на данък върху лихвите. Тя бе съобщена от финансовото министерство и няколко часа по-късно - отречена пак от МФ.

Дянков отрече, че се прибягва до тази мярка, за да се попълнят дупки в бюджет 2013. От данъка върху лихвите от депозитите държавата щяла да получи 120 млн. лева.

Причината да се въведе този данък е необходимостта от допълнителни средства, с които да се компенсира ръстът на пенсиите и заплатите догодина, обяви шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), с което опроверга Дянков.

„В Европейския съюз има само две държави, подобни на нас. Всички останали не само че облагат дохода от лихви, но го облагат с по-висока ставка от дохода от труд. И аз не виждам нищо лошо в това хората с високи доходи, които са спестявали тези доходи и сега получават лихви от тези доходи, да платят своята част към държавния бюджет", обясни още Стоянова.

Проектозаконът за бюджет 2013 бе приет днес от правителството на редовното му заседание във варианта, внесен от Дянков.

За пръв път той обяви, че е са предвидени и 20-30 млн. лева за провеждането на референдум за АЕЦ "Белене". Те били в резерв, защото парламентарната група на ГЕРБ предложила референдумът да се финансира с част от държавната субсидия за партиите.

Съвсем в духа на предизборната обстановка Дянков обяви, че ако въпросните 20-30 млн. не отидат за референдума, ще бъдат насочени към социални плащания и разходи за здравеопазване, например за лечение на деца в чужбина.

Отсега Дянков даде да се разбере, че е против отпускането на пари за добавки за пенсионерите по Рождество. "За коледни добавки за пенсионерите ще се говори по Коледа, но аз съм против", обяви финансовият министър.

Замразяването на парите за майките при отглеждане на дете от 1- до 2 -годишна възраст на 240 лв. Дянков оправда с факта, че с вдигането на заплатите в държавния сектор се вдигнали с 20% парите на майките за отглеждане на дете до 1 годинка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика