Управителят на НЗОК: 40 млн. не могат да се скрият като баничка

Вероника Шербанова 03 април 2013 в 18:43 2177 2

Пламен Цеков. Снимка БГНЕС.
Пламен Цеков. Снимка БГНЕС.

40 млн. лева не могат да се скрият като баничка. Повдигането на делото по въпроса за надвнесените здравни вноски е най-правилното решение. Така се надявам веднъж завинаги ще стане ясно къде са парите и какво се случва с тях.

Това заяви управителят на Здравната каса д-р Пламен Цеков по повод заведението срещу Касата дело от страна на Българския лекарски съюз.

40 млн. лева не могат да бъдат скрити като една баничка. Това просто няма как да стане. Здравната каса е обществена институция, която подлежи на контрол от държавата и няма как някой да злоупотреби. А имам усещането, че това е, което се опитват да внушат, посочи Цеков.

Управителят на НЗОК допълни, че в закона ясно е разписано какво трябва да се направи. От надхвърлилите разчетите 40 млн. лева 10 млн. са били използвани за разплащането на просрочени задължения. Останалите остават в счетоводния баланс на Касата, но нямаме законно право да ги пипаме. Парите са на сметката на НЗОК, но не можем да ги харчим. Обясних го нееднократно, обясни той.

По думите му е добре, че въпросът е бил отнесен в съда, тъй като ще се явят експерти, които ясно и аргументирано да обяснят това и да се сложи край на този въпрос.

Пламен Цеков заяви още, че одобрява идеята Националният рамков договор да се сключва за срок от 5 години, тъй като по този начин ще бъде спестено много време. Няма да губим 2 месеца в препрочитане на стари текстове и обсъждане дали трябва да се включат, когато е ясно, че трябва да останат. Трябва да се правят анекси към точно определени моменти, тъй като всяка година има нещо специфично, допълни Цеков.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!