Студентска блокада и в Журналистическия факултет (обновена)

Александра Маркарян 24 октомври 2013 в 11:41 4383 20

Студенти окупираха 13 зала във Факултета по журналистика. Снимка: Александра Маркарян
Студенти окупираха 13 зала във Факултета по журналистика. Снимка: Александра Маркарян

 

 

Студентската блокада се разраства. Днес младежи от движението на ранобудните студенти окупираха и зала 13 във Факултета по журналистика на Софийския университет. Лекцията на първокурсниците по връзки с обществеността по медиен език и стилове на писане, водена от Андреана Евтимова, бе прекъсната от "окупаторите".

Евтимова не влезе в окупираната зала. Малко след началото ù бе съобщено, че всички занятия на първокурсниците от специалността за деня се отменят.

"Окупаторите" прочетоха декларацията си, обясниха защо са избрали именно Факултета по журналистика - когато се случват нередности, вие, журналистите, сте първите, които трябва да реагирате, каза един от "окупаторите". Той обясни и какви са причината и поводът за студентската акция - липсата на морал в политиката и избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

"Окупираните" студенти обаче не реагираха еднозначно на окупацията. Не сте желани тук, не сме очаквали, ние сме тук за друго, реагира момиче на 10-имата окупатори, които дойдоха във ФЖМК от окупираната от вчера 272-ра аудитория на Ректората.

Тя обясни, че по принцип била "за" идеята на протеста, но не и за начина, по който се протестирало.

След като бе обяснено, че който не желае да остане, може да си отиде, неколцина напуснаха 13-а зала, но по-голямата част от 40-50-те студенти остана по местата си.

По-рано днес по подобен начин бе окупирана зала във Факултета по математика и информатика на СУ, очакват се акции в Лесотехническия университет, както и в УНСС.

 

Втори ден продължава студентската окупация на 272-ра аудитория на Софийския университет. Двама от протестиращите студенти прекараха нощта в аудиторията, а други са се прибрали по домовете си, но още към 6-7 часа тази сутрин са се завърнали. Днес няколко преподаватели ще говорят пред студентите в ролята на гост-лектори, поканени от самите студенти. Вчера подобен протест проведоха и студенти от Нов български университет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!