У нас са най-големите расисти и хомофоби

17 май 2013 в 15:42 10205 50

Гей парад в София Снимка: БГНЕС
Гей парад в София Снимка: БГНЕС

Две международни проучвания, публикувани в чужди медии, поставиха България сред най-нетоларантните държави по отношение на хората от различни раси и на тези с нетрадиционна сексуална ориентация.

България е държавата в ЕС с най-лоша среда за хомосексуални, лесбийки, транссексуални и бисексуални, изчисли европейско изследване на ILGA-Europe, цитирано от БТА.

Според изследването за Стария континент, най-недружелюбни към хората са с различна сексуалност са страните от Източна Европа. Най-нетолерантни са в Русия, а след това е групата, в която попадат България, Турция, Беларус, Италия. 

Най-широко скроени по отношение на различната сексуална ориентация са британците. Втори са белгийците.

В доклада в раздела за България няма директна оценка за най-лошо представяне. Записано е обаче, че откритите хомофобски изявления на правителствени представители, религиозни водачи, както и на екстремисти, остават срещано явление. Като примери са дадени изявления на бившия министър на културата Вежди Рашидов от януари миналата година, на православен свещеник от Сливен, на националистически организации.

По скала от 1 до 10 оценката сред българското общество за търпимост по темата е 3,7 при среден резултат за ЕС 6,6.

Американският "Вашингтон пост" пък публикува изследване на шведски учени, според което Албания, България, Молдова и Франция са най-расистки настроените държави в Европа. Нивото на расизъм е измерено въз основа на въпроса "Съгласни ли сте да имате съсед от друга раса?". В челната четворка, в която попада България, между 20 и 30 процента от анкетираните са заявили, че не желаят съседи от друга раса.

В следващата група расистки настроени държави попадат Румъния, Сърбия, Македония и Унгария, където между 15 и 20 процента от жителите не желаят това.

 Най-толерантите европейци са жителите на Норвегия, Швеция, Великобритания, Латвия и Андора, а в световен мащаб - Австралия, Канада, Нова Зеландия, САЩ и повечето страни от Южна Америка, където под 5 процента от гражданите са заявили, че не желаят за съседи хора от друга раса.

 В световен план най-много расисти има в Хонконг и Бангладеш (над 70%), Йордания (над 50%) и Индия (над 40%).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!