Трети ден парламентът гласува Изборния кодекс

14 декември 2012 в 07:31 1325 0

Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС
Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС

Трети ден парламентът ще обсъжда на второ четене промени в Изборния кодекс, заради което се отлага парламентарният контрол.

Сред приетите до момента промени е отпадането на преференциалното гласуване на избори. Остава принципът за уседналост при гласуване. Изборите ще се произвеждат както досега в неделен ден.

Прие се промяна, според която членовете на избирателни комисии, които са гласували с „особено мнение” ще трябва да описват в какво се изразява това „особено мнение”.

На заседанията на районните и общинските избирателни комисии може да присъства по един застъпник на кандидатската листа на партия, коалиция от партии или инициативен комитет. Изказаните от него становища, мнения и възражения се записват в протокола. 

Мнозинството отхвърли предложение на опозицията на всички заседания на изборни комисии да могат да присъстват наблюдатели, журналисти и застъпници. Не прие и предложението на ДПС председателят, зам.-председателят и секретарят на дадена избирателна комисия да са от различни партии.

Остава досегашното изискване председателят и секретарят на дадена избирателна комисия да не са от една и съща партия или коалиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови