Депутатите нищят Изборния кодекс до 22 ч.

Елица Мартинова 12 декември 2012 в 15:38 1568 0

Цвета Караянчева, Снимка: БГНЕС
Цвета Караянчева, Снимка: БГНЕС

Депутатите обсъждат на второ четене промените в Изборния кодекс. Заради очакваните дълги дебати народните представители удължиха работното си време до 22 ч.

Предложението за заседание до тъмно дойде от управляващите и срещна отпор от опозицията.

„Това е технология на предстоящия опит за фалшифициране на изборите. Целта е криминално приемане на текстовете, отново на тъмно и бързо, и смачкване на опозицията в тъмните часове на зимната нощ“, посочи Павел Шопов от „Атака“.

Парламентът отхвърли предложението на "Коалиция за България" гражданите да могат да избират пряко кмета на района си. В сила остана досегашният регламент, според който районните кметове се назначават от общинския кмет.

Принципа на уседналост на местните избори

Друг въпрос, който предизвика разгорещени дебати в залата, бяха промените в Изборния кодекс, предвиждащи при местните избори да се въведе условие за уседналост за избирателите.

Промените в текстовете ще наложат изискване, според което гражданите ще могат да гласуват за кмет само ако през последните 6 месеца са живели в конкретното населено място.

Предложението за новия регламент дойде от управляващите, според които измененията са ключов фактор в борбата против изборния туризъм.

„Вие казвате – който иска да гласува, да се върне в България. Това е абсолютно нарушение на конституционното право на глас. В желанието си ДПС да не спечели от българските граждани в Турция, които имат право на глас, вие прокарвате тези промени. Но не сте прави, защото хората са интелигентни. Разчупете мисленето си и разберете, че няма партия, която да има постоянен коефициент на избиратели“, заяви Юнал Лютфи от ДПС.

„Явно вас много ви дразни, че ние усилено работим в т. нар. „смесени райони“ и там хората харесват ГЕРБ. Когато Иван живее в Чикаго, ще гласува за кмета на Чикаго“, отсече Цвета Караянчева от ГЕРБ.

В крайна сметка апелът на ДПС остана без отзвук и предложението на ГЕРБ се прие със 107 гласа „за“, 21 „против“ и 7 „въздържал се“.

Отмяна на преференциалния вот

Депутатите приеха и спорната отмяна на преференциалния вот на изборите. Това означава, че българите няма да могат да посочват предпочитан кандидат в партийните листи.

Миналия петък в заседание „на тъмно“ правната комисия реши да заличи това право на гражданите от Избирателния кодекс.

Обяснението на председателя на Комисията по правни въпроси Искра Фидосова бе, че Централната избирателна комисия не технически да изработи кутиите, в които трябва да се пускат преференциалните бюлетини.

„Не може чрез обяснение, че нещо ще е трудно, да се нарушава правото на избор, което вече веднъж сте дали. Ако не можете да се оправите, защо сте дали право на преференциален вот?

Имате технологични проблеми или вие страх, че ако г-жа Фидосова не е първа в Монтана, няма да я изберат?“, попита от трибуната Михаил Михайлов от „Синята коалиция“.

„Обезпокоително е, че дадохте преференция, която остана само на хартия. Дадохте право, което дори веднъж не бе използвано реално. Явно някой се уплаши в ГЕРБ от преференциалното гласуване и реши да го отмени. ГЕРБ явно иска по-малко демокрация“, категоричен бе синият депутат Мартин Димитров.

Той обясни, че преференциялният вот означава всеки да носи отговорност за постъпките си.

На дебатите „за“ преференциалния вот се изказаха и народни представители от левицата.

„Вие искате да подредите вашата партийна централа, а не да дадете право на честни избори“, заяви Петър Курумбашев от БСП.  

След неочаквано дълги дискусии депутатите отхвърлиха предложението на ДПС, които настояха Кодексът да разпише, че изборите ще се провеждат не в неделен, а в "неработен ден", определен от президента на страната.

От партията на Доган посочиха, че предложението ще улесни работещите хора и училищата, които се използват като изборни секции.

Промените не срещнаха подкрепа от останалите партии и бяха отхвърлени.

Състава на избирателните комисии

Очакван спор възникна по време на дискусиите за  състава на избирателните комисии.

Левицата предложи промени в Кодекса, които да разпишат, че зам.-редседателят на дадена комисия не е от същата партия, в която членуват секретарият и председателят ù.

Червеното острие Мая Манолова подчерта, че този текст е един от най-важните за предотвратяване на манипулациите с вота.

"Не е важно как се гласува, а кой и как брои. Протоколите се манипулират", отсече Манолова.

Тя даде за пример някои избирателни секции в София, където редица бюлетини неправомерно са били обявени за недействителни. По думите ù това не би се случило, ако в Избирателните комисии се гарантира присъствието и на опозицията.

От ГЕРБ съзряха в предложението опит да се възпрепятства демократичното провеждане на изборите и подчертаха, че въпросните бюлетини са обявени за недействителни, защото избирателите са показали публично вота си.

„Някои много ги боли, че правиха изборите по техния начин - манипулираха, лъжеха. За първи път се има критерий, че бюлетините, които се показват, да се обявяват за недействителни”, опита се да обясни Димитър Лазаров от ГЕРБ. 

В дискусията се намеси и тъмносиният лидер Иван Костов, който призова гласуването на този текст да се отложи, докато не се изясни случаят с невалидния вот в София.

„Ако се противопоставите на предложенията, ще дадете сериозно съмнение, че се готвите да фалшифицирате изборите, защото не искате да разкриете механизма как се обявява вкупом 1000 бюлетини в София за недействителни, защото избирателите са си показали бюлетините. Как става това? Това е невъзможно", отсече Костов.

След 30-минутна почивка обаче тъмносиният лидер явно се завърна в залата след справка и призова от трибуната Мая Манолова да се извини на избирателите, защото неговата проверка е показала, че данните ù са недействителни.

Червеното острие взе думата да се защити, но репликата ù бе прекалено дълга, което извади от нерви председателстващия заседанието Менда Стоянова.

"Г-жо Манолова, времето Ви изтече, слезте от трибуната иначе ще налагам наказания, ясно е, че сте ползвала недействителна справка", бяха думите на Стоянова.

Изказването ù предизвика смут в редицита на опозицията и депутатите настояха тя да предаде ръководните си функции на друг член от ръководството на НС.

"С намесата на г-н Костов стана ясно коя партия е опозиция в парламента", заключи Метин Казак от ДПС.

Заради разгорещения спор депутатите гласуваха да удължат работното си време до 00.00 ч. Малко след 22 ч. обаче  поименна проверка на присъстващите показа, че няма кворум, и парламентът се разпусна, без да гласува регламента за състава на комисиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови