Нощно шоу в парламента: Да се преброим по БНТ и айде чао!

12 декември 2012 в 23:33 3487 0

 Красимир Велчев поиска проверката да се предава пряко по БНТ и БНР. Снимка: БГНЕС
Красимир Велчев поиска проверката да се предава пряко по БНТ и БНР. Снимка: БГНЕС

Обсъждането на второ четене на поправките в Изборния кодекс в парламента се отлага за четвъртък, след като народните представителите успяха да спретнат истинско нощно шоу.

След пет часа дискусии само по един текст, предложен от БСП и ДПС - председателят, зам.-председателите и секретарят на дадена избирателна комисия да са от различни партии, като поне един от тях е от опозиционна партия, се оказа, че няма кворум. 

Малко след 22 ч. в сряда депутатите от левицата настояха за поименна проверка на кворума, а председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев поиска проверката да се предава пряко по БНТ и БНР.

Според Велчев, по БНТ хората щели да видят кои народни избраници провалят приемането на Изборния кодекс.

Двете национални медии мигновено прекъснаха предаванията си, за да излъчат 17-минутно изброяване на имената на депутатите. 

Заради словесните препирни напрежението между Велчев и Антон Кутев от БСП ескалира – за малко не се стигна до сблъсък между двамата пред трибуната в Народното събрание.

Проверката установи, че едва 100 народни представители са в пленарната зала (депутатите от левицата и ДПС побързаха да напуснат проверката) и поради липса на кворум заседанието бе прекратено.

По-рано в сряда със 72 гласа "за" мнозинството в парламента прие промяна в Изборния кодекс, с която отпада преференциалното гласуване. Така на парламентарния вот догодина българите няма да могат да посочват предпочитан кандидат в партийните листи.

Същевременно депутатите запазиха изискването за уседналост за местния вот и за евроизборите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови