Транспортният министър даде заден: пощите няма да се продават

Последна промяна на 11 септември 2013 в 16:33 1788 5

Данаил Папазов, министър на транспорта. Снимка: БГНЕС
Данаил Папазов, министър на транспорта. Снимка: БГНЕС

„Нямаме никакво намерение да приватизираме „Български пощи“, това обяви днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в прессъобщение на министеството. Изявлението му е по повод днешната пресконференция на синдикатите в пощите, според които управляващите се опитват да докарат до несъстоятелност държавната компания, за да я приватизират на безценица. То коренно се различава от информацията, която Папазов е дал на синдикатите от КНСБ при срещата им преди седмица: че държавата търси стратегически частен партньор от Австрия или Швейцария за пощите.

За 2013 година „Български пощи“ ще получи 9 милиона лева компенсации от бюджета, съобщи Папазов. Два милиона вече бяха дадени, още 2 милиона са осигурени от резерви в бюджета на министерството и допълнителни 5 милиона се очакват от актуализацията на бюджета. В момента общо около 35 милиона са неизплатените дължими компенсации на държавата към предприятието за доставяната от него универсална пощенска услуга – от 2011 г. насам.

„В момента се изпълнява оздравителна програма в дружеството. В същото време стартират срещи със синдикатите за обсъждане на нов план за преструктуриране на дружеството. Мерките ще предвиждат оптимизиране на разходите, премахване на дублиращите се функции, въвеждане на нови дейности като продажба на услуги на Спортния тотализатор в клоновете на пощите, както и в бъдеще на билети за влак“, се казва в изявлението на Папазов.

„Български пощи“ е изключително важно предприятие за българската икономика и за социалния живот, особено в отдалечените райони на страната, затова ще положим максимални усилия за оздравяването му и за осигуряване на качествени пощенски услуги“, пише още в прессъобщението на транспортното министерство.

Ключов проблем на „Български пощи“ е, че от 2011 г. държавата не компенсира загубите на компанията от предоставянето на универсалната пощенска услуга. Като член на Европейския съюз държавата е задължена да поддържа тази услуга, независимо че на места тя е нерентабилна и разходите по пощенските станции надхвърлят приходите. Губещи са например

Днес Георги Бочев, председател на синдикалната федерация по съобщенията в КНСБ посочи, че освен затрудненията от неплатените компенсации, „Български пощи” изплаща облигационен заем в размер на 15 млн. евро. Засега предприятието плаща суми по лихвите, а не по главницата, но ще дойде момент, когато дружеството ще изпадне в невъзможност да плаща дълга си и ще се стигне до формулата „дълг срещу собственост”, каза Бочев. Тогава има реална възможност държавата да изгуби мажоритарния си дял в „Български пощи” ЕАД, заяви синдикалистът.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.09 2013 в 22:14

Има капитали в България - на Черепа, Трактора, Доктора и т.н. ...

11.09 2013 в 22:13

Една напред, две назад. Ако някой си мисли, че нещо ще се промени някога в тая шибана държава, значи не е наред с мозъка си.

11.09 2013 в 18:47

Австрия или Швейцария - офшорки за приватизация. Хохегер ли ще е стратегическия партньор. В България капитали няма ли?

11.09 2013 в 18:17

БКП национализира, не приватизира. На пощите сега ще им застанат от двете страни - и на входа и на изхода и ще ги изцедят едно хубаво, после ще им продадат името (или каквото е останало от него) заеднос кредитите за 1 лев. В най-добрия случай ...

11.09 2013 в 17:13

(три)Партията може да фалира пощите и с, и без приватизация.