Цветанов поръчал да подслушват и Бойко Борисов

Александра Маркарян 30 март 2013 в 13:10 3909 5

Пламен Орешарски Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски Снимка: БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е разпоредил да бъде подслушван и началникът му - бившия премиер Бойко Борисов, обяви Пламен Орешарски в интервю за БНТ. 

"През този мандат ГЕРБ подслушваха премиера, какво остава за другите. Властта не трябва да се меси по вулгарен начин в бизнеса, включително и с подслушвателни апарати", заяви Орешарски и допълни: "Позата на невинни, която заемат днес ГЕРБ не е много удачна. Като се има предвид, че 100 милиона лева беше бюджетът за подслушване по време на вътрешния министър Цветан Цветанов. Тази сума е много по-голяма, даже в пъти повече в сравнение с други периоди".

Темата "СРС" беше твърде често спрягана и широко обсъждана. И тя не беше повдигана от БСП, като изключим последния случай. Да не припомняме случаи. Те слушаха премиера, че няма да слушат всички останали", добави той.

Той обвърза сегашните разкрития за подслушвания с аферата "Уотъргейт", свалила американския президент Ричард Никсън от поста му през 1974 г.

Темата с подслушванията, разпореждани от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, бе коментирана и от лидера на БСП Сергей Станишев.

"Г-н Цветанов не е в позиция да каже, че ще напусне политиката, ако това е вярно. Това е най-малкото, което трябва да направи", каза Станишев.

Според него подслушваните лица са около 20 души. Станишев заяви, че 100 млн. лева се харчат годишно за СРС-та. "Само за Само за първите 2 години от управлението на ГЕРБ, броят на СРС нарасна три пъти, само 6% от тях влизат в МВР", каза Станишев.

Орешарски разкритикува и политиката на ГЕРБ по отношение на бизнеса.

"ГЕРБ води хаотична политика и създаде несигурност в бизнеса. Между 250 и 300 хиляди фирми бяха затворени по време на управлението на Бойко Борисов", каза Орешарски.

"МВР няма място в бизнеса – нито с подслушвателни апарати, нито с нещо друго. Тази политика доведе до загуба на работни места, тя беше вредна за бизнеса. Става дума за политиката на силов натиск, а ключовото условие е да се създадат предпоставки за насърчаване на свободната инициатива. Това нещо липсваше при управлението на ГЕРБ", заяви Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови