Мая Манолова: ГЕРБ искаха 8 разрешения за СРС-та на час

05 април 2013 в 09:49 2321 1

Мая Манолова. Снимка:БГНЕС
Мая Манолова. Снимка:БГНЕС

По време на управлението на ГЕРБ са били искани по осем разрешения за СРС-та на час, обяви Мая Манолова от БСП в сутрешния блок на bTV.

"Абсолютно сигурна съм - пресмятахме го в пленарна зала с колегите. Това си има и своята солена цена - около 100 млн. лева на година за това задоволяване на властта да знаят какво си говорят политическите им опоненти."

Манолова и бившият депутат от ГЕРБ Димитър Лазаров коментираха в студиото темата с незаконното подслушване.

Три пъти се е увеличил броят на случаите на използвани средства за подслушване от 2008 до 2011 г. По времето на Сергей Станишев те били 5000 на година, а при Борисов – 15 000, каза Манолова. В същото време само около 800 годишно от тези СРС-та влизали в съда като доказателство по дела.

Представителят на ГЕРБ нарече тези твърдения пълна лъжа. „Вярно е, че сме април, но не 1 април”, отбеляза Лазаров. Според него повечето от тези данни не са за СРС-та, а за разпечатки за телефонни разговори, които разкриват единствено кой с кой номер се е свързвал. „Ако някой не прави разлика между СРС-та и разпечатки за проведени назад разговори – това е въпрос на некомпетентност. Тези разпечатки са задължение по евродиректива и се използват при разследване на престъпления – отвличания, обири на банки и т.н.”, каза Димитър Лазаров.

"Разбирате от кренвирши и здравеопазване, сега ми е интересно, че разбирате и от СРС-та", обърна се към колежката си Лазаров.

"Може ли да кажа две истини, без Димитър Лазаров да дудне", попита на свой ред Манолова. "По време на управлението на ГЕРБ нямаше никакъв контрол върху използването на СРС. Има доклади, в които се алармира за възможност за теч на информация, опасност за използването им за политически цели", добави тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!