Предложиха Сотир Цацаров за главен прокурор

08 ноември 2012 в 15:54 2560 2

Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС, архив
Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС, архив

Кандидатурата на Сотир Цацаров е била внесена днес чрез подписка от 7 магистрати в деловодството на Висшия съдебен съвет, съобщи "24 часа".

Зад 46-годишния председател на Пловдивския окръжен съд застава бившият зам.-главен прокурор Михаил Кожарев, който подписал първи предложението за нов шеф на обвинението в България.

Това е първата официално обявена кандидатура за главен прокурор. Изборът ще е в средата на месец декември.

В четвъртък ВСС гласува правилата за избор на нов главен прокурор. Според публикация на Mediapool правилата са изцяло в полза на избора на Цацаров за поста, който в момента е председател на Пловдивския окръжен съд. Лобито във ВСС, което подкрепя Цацаров, е утвърдило електронното гласуване, като по този начин традиционното гласуване с бюлетини при важните избори в системата беше отменено изцяло. 

Вотът с бюлетини позволява да станат ясни гласовете в подкрепа на всеки един от кандидатите в надпреварата. При електронно гласуване номинираните за главен прокурор се подлагат на отделно гласуване. В този случай броят на гласовете "против" ще станат ясни още преди вота за следващите кандидати.

В момента длъжността на главен прокурор се изпълнява от директора на Националната следствена служба Бойко Найденов, който също е сред спряганите имена за поста. Възможно е още един зам.-главен прокурор - Галина Тонева, също да се кандидатира за поста. За мястото на Борис Велчев, който вече е конституционен съдия, се спряга и името на градския прокурор на София, Николай Кокинов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови