Стартира процедурата за избор на главен прокурор

08 ноември 2012 в 12:14 1223 0

ВСС Снимка: БГНЕС
ВСС Снимка: БГНЕС

Процедурата за избор на главен прокурор беше открита днес от Висшия съдебен съвет. 

Най-рано в средата на декември ще се проведе гласуването за следващ главен прокурор.

Висшият съдебен съвет удължи сроковете, в които граждани, магистрати и неправителствени организации ще могат да задават въпроси към кандидатите за поста. Близо три часа съдебните кадровици обсъждаха правилата, по които ще се избира следващият обвинител номер едно.

Номинации за поста могат да правят минимум 5-ма членове на ВСС. Спекулира се с няколко имена, сред които на Галина Тонева, която не събра гласове за временен главен прокурор, на Сотир Цацаров – шеф на Пловдивския окръжен съд, на Бойко Найденов – временен обвинител номер едно, и на столичния градски прокурор Николай Кокинов. Практиката досега, заради високото мнозинство от 17 гласа, беше да се търси предварително съгласие около една обща кандидатура. Този път обаче анонсите са да има алтернативност, което прави гласуването трудно предсказуемо. 

Точка в дневния ред на ВСС е освобождаването на Георги Ангелов като съдия заради избора му за член на Конституционния съд. Такава молба е подала и Венета Марковска, но няма данни тя да е включена в дневния ред днес, съобщи БНР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!