Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бойко Найденов оглави временно прокуратурата

06 ноември 2012 в 12:07 1609 0

Бойко Найденов. Снимка: БГНЕС
Бойко Найденов. Снимка: БГНЕС

С 14 гласа "за" Висшият съдебен съвет избра Бойко Найденов за изпълняващ длъжността главен прокурор.

Той ще заема поста на главния прокурор, докато не бъде проведен редовният избор за нов обвинител, който да заеме поста на Борис Велчев, чийто мандат изтича през февруари. С указ на президента Велчев беше назначен за конституционен съдия.

Бойко Найденов беше вече избран за ръководител на Националната следствена служба (НСлС), с което той остава заместник главен прокурор. Алтернативната кандидатура беше на другия заместник на главния прокурор Галина Тонева.

Като извънредна точка от дневния ред на ВСС днес беше приемането на становище по повод изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов, който разкритикува конкретни съдии и съдебната система като цяло заради някои от "знакови дела".

Съдия Калин Калпакчиев, който беше директно визиран от вътрешния министър Цветанов като повишен за член на ВСС заради оправдателните присъди по делото САПАРД, обаче припомни на колегите си, че всички те са декларирали в концепциите си, че ще отстояват независимостта на съдебната власт, съобщи БНР. "Сега е моментът да го докажем пред магистратите и обществото", каза Калпакчиев. Така въпреки съпротивата, която беше демонстрирана по време на заседанието, точката беше включена в заседанието с гласовете на 14 от членовете на ВСС. Сред противниците беше и председателят на Върховния административен съд Георги Колев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews