Царят се коси за АЕЦ "Белене"

Елица Мартинова 12 септември 2012 в 17:18 2537 3

Симеон Сакскобургготски. Снимка: БГНЕС
Симеон Сакскобургготски. Снимка: БГНЕС

„След 20 години ще съжаляваме, че сме пропуснали възможността да сме енергийно независими, и че не сме се възползвали от един източник на енергия, който е сред най-щадящите природата – не замърсява и не унищожава безвъзвратно изчерпаемите енергийни ресурси, не зависи от климатичните капризи“, пише в официалния си сайт Симеон Сакскобургготски.

Той определя проекта АЕЦ „Белене“ като „практичен и далновиден“. За да подкрепи твърденията си, Сакскобургготски дава за пример съседните ни Румъния и Турция, които развиват атомната си енергетика.

"Решението да бъде продължено строителството на централата през 2002г. не беше просто хрумване на моето правителство. Извън икономическите, стратегическите и екологичните аргументи за това решение, има още два детайла, които някак в ожесточаването и оцветяването на спора, като че ли забравяме.

Тогава аз посетих площадката и се убедих какви огромни средства държавата, т.е., гражданите, вече бяхме инвестирали от 1981г. Толкова ли сме богати днес, че да се откажем от тази инвестиция с лека ръка? И второ – тогава, през 2002 г., след 9-годишно прекъсване на строителството, площадката продължаваше да е в учудващо добро състояние, поддръжката е перфектна и днес, благодарение на българските специалисти, които през цялото това време са си вършили професионално и съвестно работата. Не е нужно да си особено голям специалист, за да си дадеш сметка, че използването на площадката за каквато и да е друга цел, e безумно и най-вече безотговорно разхищение на огромни средства", категоричен е Сакскобургготски.

Експремиерът критикува и политическите битки, настъпили у нас заради проекта „Белене“.

Според него партиите се опитват да „оцветят“ въпроса, вместо да поставят интереса на България на първо място.

„Строителството на АЕЦ „Белене” е изключително важен въпрос за нашата енергетика и е нормално да има политически измерения, но превръщането му в инструмент за „стягане на партийните редици” или за „подготовка за избори” е най-малкото абсурдно“, смята царят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!